Βαν Ρομπέι: Περιορισμένες αλλαγές στις συνθήκες της ΕΕ

Για αλλαγές στο τομέα της οικονομικής διακυβέρνησης αλλά και «περιορισμένες αλλαγές» στα κείμενα των συνθηκών της ΕΕ έκαναν λόγο την Κυριακή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβούλιο, Χέρμαν βαν Ρομπέι, και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο.

Ανάμεσα στους ηγέτες υπάρχει συμφωνία για μεγαλύτερη δημοσιονομική σύγκλιση και πειθαρχία, αλλά και για «περιορισμένες αλλαγές στα κείμενα των συνθηκών με στόχους να βελτιωθεί η λειτουργία της ευρωζώνης και να ενισχυθεί στα όριά της η δημοσιονομική πειθαρχία» δήλωσε ο Βαν Ρομπέι σε κοινή συνέντευξη με τον πρόεδρο της Κομισιόν.

Όπως εξήγησαν οι δύο άνδρες η συζήτηση για αυτά τα σημαντικά ζητήματα παραπέμπεται στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί η σχετική προεργασία.

Ανάμεσα στους ηγέτες υπάρχει συμφωνία για μεγαλύτερη δημοσιονομική σύγκλιση και πειθαρχία, αλλά και για «περιορισμένες αλλαγές στα κείμενα των συνθηκών με στόχους να βελτιωθεί η λειτουργία της ευρωζώνης και να ενισχυθεί στα όριά της η δημοσιονομική πειθαρχία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βαν Ρομπέι.

Πρέπει να κινηθούμε με ταχύτητα για την ανάκαμψη, εξήγησε ο Ζοζέ Μπαρόζο που μίλησε για αποφάσεις σε λογική fast truck, «διαφορετικά η ύφεση θα εξαπλωθεί και θα χαθούν θέσεις εργασίας».

Σημειώνεται ότι η Γερμανίδα καγκελάριος η Άνγκελα Μέρκελ στην κοινή συνέντευξη που παραχώρησε με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών των ευρωπαϊκών συνθηκών, ώστε να διασφαλισθεί μελλοντικά η πειθαρχία των κρατών-μελών της ευρωζώνης στους κανόνες δημοσιονομικής προσαρμογής.

Πηγή: skai.gr