Ολοκληρώνεται η αποστολή της τρόικας στη χώρας μας

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος συναντήσεων του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος στην επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής. Ο κ. Βενιζέλος γνωστοποίησε ότι η αποστολή της τρόικας στη χώρα μας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι αύριο Τρίτη και απομένουν κάποια τεχνικά ζητήματα, τα οποία -όπως είπε χαρακτηριστικά- «αν χρειαστεί να τα χειριστώ προσωπικά με πολιτικές λύσεις αυτό θα γίνει, αλλά δεν το βρίσκω πιθανό».

Μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής, η οποία επεξεργάζεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012, ο κ. Βενιζέλος είπε: «Δυστυχώς τα εισοδήματα, το επίπεδο ζωής, λόγω της ύφεσης, που στο τέλος 2012 θα είναι -15%, γυρίζουν πίσω στα δεδομένα του 2004. Η περίοδος 2005-2009 είναι μια περίοδος που δεν αφήνει θετικό ίχνος. Είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε αυτή διόρθωση. Αν δεν σπάσουμε αυτή τη φούσκα, την ψευδαίσθηση που είχε δημιουργηθεί, δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο μέλλον. Η κατάσταση είναι επικίνδυνη και αβέβαιη».

Σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα με αφορμή και την κρατικοποίηση της «PROTON» ο κ. Βενιζέλος εμφανίστηκε πλήρως καθησυχαστικός κάνοντας λόγο για πλήρη και απόλυτη διασφάλιση των ελληνικών τραπεζών «μικρών και μεγάλων, όλων των καταθέσεων». «Υπάρχει δυνατότητα της ΕΚΤ να παρέχει απεριόριστη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα προκειμένου να αντιμετωπίσει οποιονδήποτε κίνδυνο» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αυτό που έγινε χθες το βράδυ με την «PROTON» είναι ενδεικτικό, εφαρμόζουμε το νέο νόμο για την εξυγίανση των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος προχώρησε πάντως και σε αυτοκριτική παραδεχόμενος ότι «φέρουμε όλοι πολύ μεγάλη ευθύνη ανάλογα με το ρόλο του καθενός στο πολιτικό σύστημα και στην κοινωνία. «Αυτοί που έχουμε μετάσχει στη λήψη πολιτικών αποφάσεων φέρουμε τη δική μας ευθύνη. Η ευθύνη η τελική ανήκει πάντα σε αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις. Ανήκει σε αυτούς που ήξεραν ή έπρεπε να ξέρουν τα δεδομένα» ανέφερε.

Ο Υπουργός Οικονομικών επιτέθηκε με δριμύτητα και στη ΝΔ καταλογίζοντας της πολιτικό θράσος, ενώ κατηγόρησε τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τους Υπουργούς Οικονομικών της ΝΔ ότι γνώριζαν την κατάσταση και απέκρυψαν την αλήθεια από τη Βουλή και το λαό. Όπως είπε μάλιστα, «ο κ. Καραμανλής και οι υπουργοί Οικονομικών της ΝΔ είχαν ρητή ενημέρωση από την ΕΚΤ και το Γιούρογκορυπ, η οποία δεν μεταφέρθηκε ποτέ στο λαό και στη Βουλή». «Απόκρυψη της αλήθειας και από τη δική σας σκέψη» είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός ενώ κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά να δημοσιοποιήσει το περιεχόμενο των συζητήσεών του με την τρόικα.

«Το μεγάλο πολιτικό μας λάθος είναι ότι επιτρέψαμε στους 23 μήνες να έχει διαγραφεί από την μνήμη το τι είχε συμβεί τα προηγούμενα 6 χρόνια» ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, υποστηρίζοντας ότι «αποτελεί πολιτικό θράσος να εμφανίζεται ως λύση η ΝΔ. Αυτό είναι το δράμα της κοινωνίας μας. Το δράμα είναι η ρηχή μνήμη».
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου