Η αποκλειστική συνέντευξη του Horst Reichenbach στην Σία Κοσιώνη

Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα είναι μοναδικό σε εύρος και σε βάθος, και ακόμη και μία καλή διοίκηση θα είχε μεγάλες δυσκολίες στο να εκτελέσει όλες αυτές τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις, δήλωσε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης (Task Force) Horst Reichenbach, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην Σία Κοσιώνη και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

-Κύριε Ράιχενμπαχ, για ποιο λόγο είναι απαραίτητη στην Ελλάδα η ομάδα δράσης;

Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα είναι μοναδικό σε εύρος και σε βάθος, και ακόμη και μία καλή διοίκηση θα είχε μεγάλες δυσκολίες στο να εκτελέσει όλες αυτές τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις. Για αυτό υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ώστε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει επιλέξει.

-Και ποια είναι η πρώτη σας προτεραιότητα;

Η πρώτη προτεραιότητα είναι να συνδράμουμε με μέτρα που θα μπορέσουν να βελτιώσουν την απασχόληση, που θα επαναφέρουν την Ελλάδα πίσω στο δρόμο της ανάπτυξης και που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά της. Και έχουμε εντοπίσει κάποια σημαντικά ζητήματα, το επιχειρηματικό περιβάλλον, τον εκτροχιασμό της πραγματικής οικονομίας, και την ανάγκη κάποιων μέτρων που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τομείς όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας κλπ.

-Αυτός είναι ο μόνος ρόλος της ομάδας δράσης; Δε θα έχετε ρόλο σε όλα τα υπόλοιπα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την ελληνική οικονομία;

Όχι, ο ρόλος της ομάδας δράσης είναι να βοηθήσουμε στην επιτάχυνση της απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων και να παράσχουμε τεχνική βοήθεια για μέτρα π ου η ελληνική κυβέρνηση θέλει να προωθήσει, μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να εκσυγχρονιστεί η ελληνική οικονομία.

-Είναι λοιπόν η ελληνική κυβέρνηση που θα σας ζητάει βοήθεια ή θα αποφασίζετε εσείς λέγοντας :"χρειάζεστε βοήθεια εδώ και πρέπει να κάνετε αυτό που σας λέω" ;

Όχι, η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που θα μας ζητάει βοήθεια και οι πρώτες συσκέψεις με μέλη της κυβέρνησης ήταν πολύ ενθαρρυντικές. Ήταν πολύ καλά προετοιμασμένοι, ήξεραν ποια είναι η αποστολή της ομάδας δράσης και είχαν έτοιμη μία λίστα από ζητήματα για τα οποία θέλουν τη βοήθεια της Task Force.

-H άποψη της Task Force δε θα είναι δεσμευτική για την ελληνική κυβέρνηση; Γιατί χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ολιβιέ Μπαγί είπε ότι, ναι, θα είναι δεσμευτική.

Όχι. Υπάρχει σαφής διαχωρισμός αρμοδιοτήτων ανάμεσα στην τρόικα από τη μία μεριά και την Task Force από την άλλη. Η Task Force έρχεται με ένα μήνυμα ελπίδας και υποστήριξης και ο μόνος λόγος που είναι εδώ είναι για να βοηθήσει και όχι για να επιβάλλει.

-Άρα δε θα "βαθμολογείτε" την κυβέρνηση στην έκθεση που θα παρουσιάζετε κάθε 3 μήνες;

Όχι, δε θα βαθμολογούμε την ελληνική κυβέρνηση. Θα αξιολογούμε την πρόοδο που θα έχει γίνει στις μεταρρυθμίσεις κατόπιν της δικής μας βοήθειας.

- Θα έχετε ρόλο στην αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων; Θα κάνετε προτάσεις στην κυβέρνηση;

Το συζήτησα ήδη αυτό με τον υπουργό οικονομικών και ήταν ξεκάθαρος ως προς το γεγονός ότι και τα δύο αυτά ζητήματα αποτελούν προτεραιότητες για την κυβέρνηση. Έχει επίσης ήδη συζητήσει για αυτό το θέμα με το ΔΝΤ και πιστεύω ότι με τη βοήθεια του ΔΝΤ και τη δική μας θα μπορέσουμε να καταγράψουμε πρόοδο σε ότι αφορά στον τομέα των εσόδων του προϋπολογισμού. Αλλά, και στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν ώστε να στεφθεί το πρόγραμμα από επιτυχία.

-Πόσο καιρό θα μείνετε στην Ελλάδα; (Γελάει) Όσο χρειαστεί ; (Ξαναγελάει)

Ίσως όσο χρειαστεί, όμως νομίζω ότι ήδη στα πρώτα δύο χρόνια θα έχουμε να επιδείξουμε θετικά αποτελέσματα για την Ελλάδα.

-Πιστεύετε ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει; Πολλά λέγονται τελευταία για χρεοκοπία;

Είμαι πεπεισμένος ότι η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει την αποφασιστικότητα ώστε να τα καταφέρει. Και η Ευρώπη θα παρέχει την υποστήριξή της ώστε να τα καταφέρει.
Πηγή: skai.gr