Μπαρόζο: Αδικαιολόγητες οι πιέσεις των αγορών

«Aδικαιολόγητες» χαρακτήρισε τις πιέσεις των αγορών ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ωστόσο όπως είπε, επιβάλουν τη γρήγορη εφαρμογή των αποφάσεων που έλαβαν στη σύνοδό τους οι ηγέτες της ευρωζώνης.

«Είναι βασικό να ενεργήσουμε γρήγορα εφαρμόζοντας όλα όσα αποφασίστηκαν από τους ηγέτες της ζώνης του ευρώ και να στείλουμε ένα ξεκάθαρο σήμα ότι η ευρωζώνη θα επιλύσει την κρίση χρέους με μέσα που αρμόζουν στη σοβαρότητα της κατάστασης», είπε ο κ. Μπαρόζο.

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Μπαρόζο σημειώνει ότι θα στείλει επιστολές στους ηγέτες της ευρωζώνης προκειμένου να τους πιέσει να θέσουν σε εφαρμογή τα μέτρα που προτάθηκαν στη σύνοδο της Ευρωομάδας πριν από δύο εβδομάδες.

«Για την εφαρμογή ορισμένων μέτρων χρειάζεται να κινητοποιηθούν τα εθνικά κοινοβούλια. Πιέζω τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για να βεβαιωθώ ότι οι αποφάσεις αυτές θα ληφθούν χωρίς καθυστέρηση», αναφέρει.

Αναφερόμενος στις πιέσεις που ασκούνται σε Ιταλία και Ισπανία από τις αγορές, ο κ. Μπαρόζο τις χαρακτήρισε «πηγή ανησυχίας», επισημαίνοντας όμως πως είναι «σαφώς αδικαιολόγητες» δεδομένων των προσπαθειών που καταβάλουν οι δύο χώρες στον δημοσιονομικό τομέα. Παραδέχτηκε πάντως ότι οι πιέσεις «αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη ανησυχία των επενδυτών για την ικανότητα της ευρωζώνης να απαντήσει στην κρίση».

Από το Βερολίνο, ένας εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος εκνευρισμού» μολονότι αυξάνονται οι ανησυχίες για τη μετάδοση της κρίσης στην Ισπανία και την Ιταλία. Ο εκπρόσωπος είπε ότι προτεραιότητα της Γερμανίας είναι «να εφαρμοστούν οι αποφάσεις» της πρόσφατης συνόδου κορυφής.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας προσπάθησε να υποβαθμίσει τις αναταράξεις στις αγορές ομολόγων. «Λόγω του καλοκαιριού η αγορά είναι μικρή» και οι κινήσεις της μεγαλοποιούνται, είπε, δηλώνοντας πεπεισμένος ότι τα προγράμματα μεταρρυθμίσεων των δύο χωρών «θα πείσουν την αγορά».
Πηγή: skai.gr