WSJ: Ελλάδα και Ιρλανδία είχαν το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ το 2010

Τα εισοδήματα σε Ελλάδα και Ιρλανδία δέχτηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα από την οικονομική κρίση της ΕΕ για το 2010, σύμφωνα με την Wall Street Journal. Απρόσμενη πτώση σημείωσαν, επίσης, τα εισοδήματα στη Βρετανία.

Αναφορικά με το μέσο εισόδημα της ΕΕ, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Δανία, η Σουηδία και η Φινλανδία είδαν σημαντικές αυξήσεις στο ΑΕΠ το οποίο μακροπρόθεσμα θα πρέπει να σχετιστεί με το μέσο εισόδημα.

Ο μεγάλος νικητής ωστόσο, όπως αναφέρει η Eurostat, ήταν το Λουξεμβούργο. Στα τέλη του 2010 το μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ άγγιζε το 283% του μέσου όρου της ΕΕ, από 268% που ήταν το 2009.

Η Ισλανδία ήταν ο πλησιέστερος ανταγωνιστής του Λουξεμβούργου για το 2009, αν και με μεγάλη διαφορά, με μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στα 131% του μέσου όρου της ΕΕ. Το 2010 έπεσε στο 125%, ενώ αναμένεται να σημειώσει ακόμη μεγαλύτερη πτώση εντός του έτους.

Λόγω της δημοσιονομικής κρίσης και των προγραμμάτων αυστηρότητας, Ελλάδα και Ιρλανδία σημείωσαν έντονη πτώση των μισθών. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας έπεσε στο 89% της ΕΕ στα τέλη του 2010, από 95% που ήταν το 2009.

Η άλλη οικονομία που είδε μεγάλη πτώση στα εισοδήματα παραδόξως δεν ανήκει στην ευρωζώνη και δεν έχει περάσει στη «μαύρη λίστα» των διεθνών αγορών, παρ’ όλο που εφαρμόζει πρόγραμμα αυστηρότητας. Στα τέλη του 2010, το μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Βρετανίας έπεσε στο113% του μέσου όρου της ΕΕ, από 117% που ήταν το 2009.

Πολλές από τις βόρειες χώρες, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Δανία και η Φινλανδία είχαν καλή απόδοση, καθώς οι οικονομίες τους βρίσκονται σε πορεία ανάκαμψης από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.
Πηγή: skai.gr