Κλείσιμο

Οι δηλώσεις Γιουνκέρ - Παπανδρέου μετά τη συνάντηση

Η τροίκα ολοκλήρωσε την αξιολόγηση και τα νέα είναι καλά τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωζώνη και την για την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε ο Ζαν Κλωντ Γιουνκερ μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Είμαστε ευτυχείς, συνέχισε, με την επιτυχή κατάληξη της αποστολής. Συζητήσαμε τους δημοσιονομικούς στόχους τις δομικές μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις και στα τρία ζητήματα είχαμε ταύτιση απόψεων με τον κ. Παπανδρέου.

Οσον αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις σημειώνω με ικανοποίηση ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να φτιάξει Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων θα εφαρμοστεί γρήγορα, αξιόπιστα και με διαφάνεια. Επί αυτής της βάσεως περιμένω ότι το Eurogroup θα συμφωνήσει να παράσχει επιπλέον χρηματοδότηση στην Ελλάδα, υπό αυστηρούς όρους που θα περιλαμβάνουν συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε εθελοντική βάση. Συμμετοχή η οποία, θα πρέπει να διαπραγματευτεί με ιδιώτες επενδυτές. Επί αυτής της βάσης είναι προφανές ότι δεν θα υπάρξει ούτε έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ούτε χρεοκοπία. Η Ελλάδα θα μπορέσει να εξυπηρετήσει πλήρως τις υποχρεώσεις της.

Από την μεριά του ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε: «Υπήρξε συμφωνία για στην Ελλάδα. Υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν. Οι αγορές παραμένουν σκεπτικές και γι αυτό συζητάμε επιπλέον χρηματοδότηση. Συζητήσαμε για την δημοσιονομική κατάσταση, τις δομικές μεταρρυθμίσεις, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, τις ιδιωτικοποιήσεις και συζητήσαμε πώς αυτό το πρόγραμμα θα ενισχύσει τόσο την ανάπτυξη όσο και την απασχόληση. Είπα ότι ένα από τα μεγάλα προβλήματα που είχαμε στην εφαρμογή του προγράμματος ήταν η ικανότητα της δημόσιας διοίκησης να εφαρμόσει μεγάλες και βαθιές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Ζήτησα από κράτη μέλη και Κομισιόν να υπάρξουν διμερείς συμφωνίες ώστε να ενισχυθεί η ικανότητα της δημόσιας διοίκησης, να μειωθεί η γραφειοκρατία. Είναι έτοιμοι να βοηθήσουν και να παράσχουν τους απαραίτητους ανθρώπους, την τεχνογνωσία στην Ελλάδα και θα δώσει ώθηση στο πρόγραμμα και θα αλλάξει την Ελλάδα».
Πηγή: skai.gr