Κλείσιμο

«Σενάριο επιστημονικής φαντασίας η αναδιάρθρωση»

«Η αναδιάρθρωση όχι απλώς δεν είναι στις στοχεύσεις μας, αλλά θα ήταν βλαπτική για την ελληνική οικονομία και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και χαρακτήρισε «σενάρια επιστημονικής φαντασίας» τα όσα ακούγονται από διάφορες -όπως είπε- «σειρήνες» και «από πολλές πλευρές» και αφορούν σε αναδιάρθρωση, πτώχευση, χρεοκοπία.

Ταυτόχρονα ο κ. Πεταλωτής διέψευσε ότι ο πρωθυπουργός συζήτησε το θέμα της αναδιάρθρωσης στη διάρκεια της συνάντησης που είχε τη Δευτέρα με τον κ. Σόρος.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στο περιθώριο της συζήτησης του νομοσχεδίου για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, προανήγγειλε την εκπόνηση ενός μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος στο 1% του ΑΕΠ το 2015.

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως ο στόχος αυτός «δεν έχει να κάνει με γενικό πωλητήριο, αλλά με αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, που μέχρι σήμερα καταπατείται και καταστρέφεται και με μια πολιτική που δεν θυμίζει σε τίποτα την ακινησία που ξέραμε τόσα χρόνια».

Ταυτόχρονα, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε πως «όσοι πιστεύουν πως θα ψηφοθηρήσουν με υποτιθέμενα νέα μέτρα που θα πέσουν πάνω στους πολίτες, κάνουν λάθος».

Απαντώντας στην κριτική της Αριστεράς για τις πρόσθετες εγγυήσεις ύψους 30 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες σημείωσε πως «δεν δίνουμε χρήματα, αλλά εγγυήσεις για τη δυνατότητα των τραπεζών να λάβουν χρήματα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και να διατηρήσουν ανοιχτές γραμμές χρηματοδότησης για τις ελληνικές επιχειρήσεις, σε μια περίοδο που πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να ενισχυθούν οι ελληνικές εξαγωγές και να μπορέσει αυτή η δειλή ανάπτυξη που παρατηρείται, να μετατραπεί σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και σε πραγματική ανάκαμψη από το 2012».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου παραδέχθηκε ότι «οι ελληνικές τράπεζες έχουν προσφέρει, αλλά έχουν κάνει και λάθη και δεν στήριξαν όπως έπρεπε παραγωγικούς τομείς της οικονομίας».

"Η κατάσταση στην αγορά έχει φτάσει στο απροχώρητο" ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς κατά την περιοδεία του σε καταστήματα της Νέας Ιωνίας. Διερωτήθηκε τι πρέπει να συμβεί για να το καταλάβει η κυβέρνηση και να αλλάξει την ανάλγητη οικονομική της πολιτική.

Κριτική για τα αποτελέσματα του πρώτου διμήνου

Αντιμέτωπος με την έντονη κριτική της αντιπολίτευσης στην Επιτροπή Ελέγχου Εκτέλεσης Προϋπολογισμού της Βουλής, βρέθηκε ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του πρώτου διμήνου του 2011.

Ο κ. Σαχινίδης επέμεινε πως «το έλλειμμα του κρατικού Προϋπολογισμού είναι κατά 55 εκατ. ευρώ χαμηλότερο από τις προβλέψεις σε μηνιαία βάση» και πως «όσοι υποστηρίζουν πως υπάρχει διαφορετικό μείγμα πολιτικής κοροϊδεύουν τους πολίτες».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ωστόσο υποστήριξαν πως η πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού έχει ήδη εκτροχιαστεί και πως η κυβέρνηση προβαίνει σε «δημιουργική λογιστική», ετοιμάζοντας νέα μέτρα για είσπραξη πλέον των 4 δισ. ευρώ.
Πηγή: skai.gr