ΚΑΙΡΟΣ

Απαισιόδοξος ο Γ. Προβόπουλος

Η παγκόσμια κρίση έχει επηρεάσει αρνητικά και την ελληνική οικονομία, επισημαίνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος στην ετήσια έκθεση του για την οικονομία.

Σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, εν μέρει λόγω της κρίσης, έχουν αποδυναμωθεί οι ευνοϊκοί παράγοντες που επί πολλά χρόνια στήριζαν την αναπτυξιακή διαδικασία στη χώρα μας και έχουν αναδειχτεί οι χρόνιες μακροανισορροπίες και οι διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας.

Όπως επισημαίνει, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε από 4% το 2007 σε 2,9% το 2008 (2,4% το τελευταίο τρίμηνο του έτους), κυρίως λόγω της μεγάλης πτώσης των επενδύσεων, ενώ εκτιμά ότι το 2009 η οικονομική δραστηριότητα θα είναι στάσιμη.

Είναι μάλιστα πιθανό να σημειωθούν μέσα στο έτος και αρνητικοί ρυθμοί ετήσιας μεταβολής του ΑΕΠ, ενώ ενδέχεται η εξέλιξη της δραστηριότητας να είναι ακόμη δυσμενέστερη, αν οι διεθνείς οικονομικές συνθήκες χειροτερεύσουν ουσιωδώς, προσθέτει.

Αναφερόμενος στις ελληνικές εξαγωγές αγαθών, ο διοικητής της ΤτΕ προβλέπει ότι θα πληγούν καίρια από την υποχώρηση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας και του διεθνούς εμπορίου, και θα σημειώσουν πτώση που θα αγγίζει το 12%. Αντίστοιχη θα είναι η εικόνα για τις ταξιδιωτικές εισπράξεις, ενώ σημαντικά μειωμένες θα είναι και οι εισπράξεις από τη ναυτιλία, λόγω της υποχώρησης των ναύλων και της συρρίκνωσης του παγκόσμιου εμπορίου.



Σημειώνει ωστόσο ότι παράγοντες όπως η πτώση των τιμών του πετρελαίου και η εφαρμογή του σχεδίου ενίσχυσης της ρευστότητας, ενδέχεται να μετριάσουν τις δυσμενείς επιπτώσεις της κρίσης.

Όσον αφορά στην απασχόληση, ο κ. Προβόπουλος επισημαίνει ότι η απασχόληση το 2008 αυξήθηκε κατά 1,1%, αλλά εφέτος εκτιμάται ότι θα καταγραφεί μείωση του αριθμού των απασχολουμένων στα επίπεδα του 0,5 0,8%, ενώ η μείωση του αριθμού των απασχολούμενων μισθωτών θα είναι περίπου 1%. Στην παρούσα φάση, ευπαθέστερες κατηγορίες εργαζομένων είναι κυρίως οι ανειδίκευτοι, όσοι έχουν χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης, οι προσωρινά απασχολούμενοι και οι μετανάστες.

Σχετικά με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ο διοικητής υπογραμμίζει ότι η δυσλειτουργία των αγορών έχει επιδράσει αρνητικά στους παράγοντες που προσδιορίζουν τη σταθερότητα και την ισχύ και του, αλλά σημειώνει ότι η εφαρμογή από τις τράπεζες πιο αυστηρών κριτηρίων στις πιστοδοτήσεις και οι συνεχείς έλεγχοι από την Τράπεζα της Ελλάδος έχουν συμβάλει ώστε τα θεμελιώδη μεγέθη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος να παραμένουν κατά βάση υγιή και να εμπνέουν απόλυτη εμπιστοσύνη.

Μεγάλο βάρος πέφτει στη δημοσιονομική πολιτική, η οποία καλείται να θεραπεύσει χρόνιες αγκυλώσεις και υστερήσεις. Η Ελλάδα δεν διαθέτει περιθώρια για δημοσιονομική ώθηση, παρά το γεγονός ότι η οικονομία της βρίσκεται σε σοβαρή επιβράδυνση. Λόγω και των λανθασμένων επιλογών του παρελθόντος, η δημοσιονομική πειθαρχία είναι σήμερα απολύτως αναγκαία όχι μόνο για να τηρηθούν οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αλλά, κυρίως, για να εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη στις αγορές και να βελτιωθούν οι όροι εξωτερικού δανεισμού, προσθέτει ο κ. Προβόπουλος.

Για την άμβλυνση των αρνητικών επιπτώσεων της κρίσης, την επίσπευση της ανάκαμψης και την παγίωση στο μέλλον υψηλών και σταθερών ρυθμών ανάπτυξης, ο κ. Προβόπουλος προτείνει μεταξύ άλλων διόρθωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, ώστε να μηδενιστεί το 2012, εφαρμογή πλέγματος μεταρρυθμίσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, προκειμένου να τιθασευτεί το δημόσιο χρέος και εκτεταμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της παραγωγικής βάσης μέσω των επενδύσεων.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος δήλωσε πως δε σχολιάζει τις εκθέσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και σημείωσε, πως όλες οι εκτιμήσεις όλων των φορέων μιλούν για, έστω και οριακά, θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη, σε μια στιγμή που σε όλην την Ευρώπη έχουν αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης.

Αντιδράσεις

Κυβέρνηση.
Αρνήθηκε να σχολιάσει την έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος. Σημείωσε ωστόσο πως οι εκτιμήσεις όλων των φορέων μιλούν για, έστω και οριακά, θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη, την ώρα που η Ευρώπη έχει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης.

ΠΑΣΟΚ. Η τομεάρχης Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη είπε ότι η ύφεση και η έκρηξη της ανεργίας δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με αποσπασματικά μέτρα που ρίχνουν τα βάρη σε εργαζόμενους και συνταξιούχους.

ΓΣΕΕ. Οι εργαζόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν τα σπασμένα κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας. Απαιτούν ριζική αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής απάντησε η Γενική Συνομοσπονδία στην έκθεση Προβόπουλου.

ΕΒΕΑ.  Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος δήλωσε ότι οι διαπιστώσεις του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αντικατοπτρίζουν εν πολλοίς την πραγματικότητα, ενώ και οι προτάσεις του για την έξοδο από την κρίση βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση.



Πηγή: skai.gr