North Evia - Samos Pass: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις σε Σάμο και Βόρεια Εύβοια

Η δράση έχει ήδη γνωρίσει τεράστια απήχηση - Πώς μπορεί ο δικαιούχος να υποβάλλει αίτηση για τη δράση

Άνοιξε η πλατφόρμα αιτήσεων για τα voucher του North Evia-Samos Pass για τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για μία δράση που ωφελεί τόσο τους δικαιούχους, οι οποίοι έχουν στη διάθεσή τους ένα πρόσθετο ποσό για να κάνουν τις διακοπές τους στη Βόρεια Εύβοια και τη Σάμο, όσο και τις τοπικές οικονομίες των δύο περιοχών που επλήγησαν από σοβαρές φυσικές καταστροφές.

Στην τρίτη φάση της δράσης, η κάθε κάρτα χρηματοδοτεί τον δικαιούχο με 150 ευρώ για διακοπές στη Βόρεια Εύβοια ή με 300 ευρώ για διακοπές στη Σάμο, έως και τις 30 Σεπτεμβρίου, για δαπάνες διαμονής, εστίασης και τοπικών μεταφορών στις παραπάνω πληγείσες περιοχές. Συνολικά, μέσω της πλατφόρμας vouchers.gov.gr θα διατεθούν περισσότερες κάρτες από ό,τι προβλεπόταν αρχικά, καθώς θα προστεθούν σε αυτές και όσες δεν χρησιμοποιήθηκαν από τους δικαιούχους κατά τον μήνα Ιούλιο.

Η δράση έχει ήδη γνωρίσει τεράστια απήχηση και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι κάρτες της πρώτης και της δεύτερης φάσης, για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο αντίστοιχα, εξαντλήθηκαν μέσα σε λίγα λεπτά από το άνοιγμα της πλατφόρμας. Η πλατφόρμα vouchers.gov.gr θα παραμείνει ανοιχτή για την τρίτη φάση του προγράμματος από τις 12μμ σήμερα Πέμπτη και μέχρι να εξαντληθούν οι άυλες ψηφιακές χρεωστικές κάρτες, με καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων την 31η Αυγούστου.

Όσες κάρτες δεν χρησιμοποιήθηκαν κατά την πρώτη φάση, τον μήνα Ιούλιο, μεταφέρονται και γίνονται πάλι διαθέσιμες στην τρίτη φάση. Ως εκ τούτου, για τη Βόρεια Εύβοια θα διατεθούν περίπου 2.100 κάρτες επιπλέον των 7.300 που προβλέπονταν βάσει του αρχικού σχεδιασμού, ενώ για τη Σάμο θα διατεθούν περίπου 800 κάρτες επιπλέον των 3.650 καρτών που προβλέπονταν αρχικά.

Έτσι, για τον μήνα Σεπτέμβριο, θα είναι προς διάθεση περισσότερες από 9.400 κάρτες των 150 ευρώ για τη Βόρεια Εύβοια και περισσότερες από 4.400 κάρτες των 300 ευρώ για τη Σάμο. Αθροιστικά, για τον μήνα Σεπτέμβριο, το ποσό προς αξιοποίηση μέσα από τις κάρτες του North Evia-Samos Pass διαμορφώνεται στα 2,76 εκατ. ευρώ. 

Στόχος της κυβέρνησης είναι να εξαντληθεί ο προϋπολογισμός των 6 εκατ. ευρώ για τη δράση και να περάσει ολόκληρο το ποσό στη Βόρεια Εύβοια και τη Σάμο, καθώς οι οικονομίες τους δέχτηκαν σοβαρό πλήγμα εξαιτίας των πρόσφατων φυσικών καταστροφών. Προς αυτή την κατεύθυνση, το σχήμα συνεχίζεται και τον μήνα Οκτώβριο έχει δηλώσει ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος.

Μέχρι τώρα, έχουν εκδοθεί συνολικά 18.075 κάρτες, εκ των οποίων 12.050 για τη Βόρεια Εύβοια και 6.025 για τη Σάμο. Βάσει των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων για τη Βόρεια Εύβοια, έχουν προστεθεί 9.580 κάρτες στα ψηφιακά πορτοφόλια των δικαιούχων και 7.777 εξ αυτών έχουν χρεωθεί τουλάχιστον μία συναλλαγή. Για τη Σάμο, δε, έχουν προστεθεί 5.110 κάρτες στα ψηφιακά πορτοφόλια των δικαιούχων και 4.462 εξ αυτών έχουν χρεωθεί τουλάχιστον μία συναλλαγή. Αθροιστικά, έχουν διατεθεί, άμεσα, περισσότερα από 2,2 εκατ. ευρώ, στηρίζοντας σημαντικά της τουριστική και οικονομική δραστηριότητα στις εν λόγω περιοχές, παράλληλα, φυσικά, και με τα άλλα σχετικά προγράμματα από το Υπουργείο Τουρισμού και τη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ).

To North Evia – Samos Pass δεν έχει εισοδηματικά κριτήρια και, ως εκ τούτου, αίτηση για το North Evia – Samos Pass έχουν δικαίωμα να υποβάλουν όσοι πολίτες:

  • είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος σύμφωνα με τη φορολογική δήλωση του φορολογικού έτους 2020 και
  • δεν είναι δικαιούχοι – ωφελούμενοι στο πλαίσιο:
  • του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2021-2022,
  • του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού της Δ.Υ.Π.Α. 2022 και της δράσης «Τουρισμός για όλους» του Υπουργείου Τουρισμού ή
  • συναφούς παροχής από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο.

Διευκρινίζεται ότι για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης μέχρι και το φορολογικό έτος 2020, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας ή ένας εκ των δύο, σε περίπτωση χωριστής δήλωσης. Το North Evia – Samos Pass μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά είτε από τον ίδιο τον δικαιούχο για την κάλυψη δαπανών τοπικής μεταφοράς, εστίασης ή διαμονής του, είτε από όσους ορίζονται ως «ωφελούμενοί» του, δηλαδή:

  • τα ενήλικα τέκνα του που δηλώνονται ως εξαρτώμενα μέλη στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2020 ή
  • ο/η σύζυγος του δικαιούχου ή το πρόσωπο που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με αυτόν.

Πώς μπορεί ο δικαιούχος να υποβάλλει αίτηση για τη δράση

1ος τρόπος:

Ο δικαιούχος πραγματοποιεί είσοδο στην εφαρμογή, η οποία πραγματοποιείται κατόπιν αυθεντικοποίησής του με τη χρήση των κωδικών – διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (taxisnet). Μετά την είσοδό του καταχωρίζει τα στοιχεία επικοινωνίας του, και ειδικότερα τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου, τα οποία στη συνέχεια πιστοποιεί. Στη συνέχεια, δηλώνει τον προορισμό της επιλογής του, ειδικότερα Σάμο ή Βόρεια Εύβοια. Έπειτα, για να υποβάλει και να ολοκληρώσει την αίτησή του, θα πρέπει να καταχωρίσει και να επιβεβαιώσει το κινητό τηλέφωνο στο οποίο επιθυμεί να ενεργοποιηθεί η ψηφιακή κάρτα. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να συμπληρώσει και να επιβεβαιώσει το email του. Εφόσον επιλέξει τηλέφωνο, θα λάβει ειδοποίηση για να επιβεβαιώσει το κινητό του, που θα έχει προηγουμένως καταχωρίσει στην αίτηση. Επίσης, για να ολοκληρωθεί το αίτημα, πρέπει να συμφωνήσει να πιστωθούν τα χρήματα στην άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα.

Ακολούθως, δηλώνει υπεύθυνα ότι ο ίδιος και οι ωφελούμενοι αυτού (βλ. ερώτηση 2) δεν έχουν επιλεγεί ως δικαιούχοι – ωφελούμενοι στο πλαίσιο προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2021-2022 του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, Κοινωνικού Τουρισμού της Δ.Υ.Π.Α. 2022, καθώς και της δράσης «Τουρισμός για όλους» του Υπουργείου Τουρισμού δυνάμει του άρθρου 45 του ν. 4933/2022 (Α’ 99) ή συναφούς παροχής από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο. Παράλληλα, δηλώνει ότι το χρηματικό ποσό που πιστώνεται στην άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά από τον ίδιο για την κάλυψη δαπανών τοπικής μεταφοράς, εστίασης και διαμονής του ιδίου και των ωφελούμενών του και δεν είναι εφικτή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο ή η ανάληψή του.

Σημείωση: Κάθε κινητό ή/και email μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια και μόνο αίτηση.

2ος τρόπος:

Ο δικαιούχος έχει, επίσης, τη δυνατότητα να υποβάλλει αίτηση και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.).

Η αξιολόγηση της αίτησης και η έκδοση της άυλης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας θα διαρκεί μέχρι και τρεις εργάσιμες ημέρες. Μετά την έγκριση και έκδοση της άυλης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, ο πάροχος υπηρεσιών πληρωμών ενημερώνει τον δικαιούχο για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει για την ενεργοποίηση της κάρτας.

Διευκρινίζεται ότι οι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα στον τόπο της κατοικίας τους. Έτσι, οι μόνιμοι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το North Evia – Samos Pass δηλώνοντας ως προορισμό μόνο τη Σάμο και το αντίστροφο. Επιπλέον, για την αποθήκευση της άυλης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας απαιτείται κατάλληλο smartphone που υποστηρίζει τεχνολογία NFC – ανέπαφων συναλλαγών. Και τέλος, σε περίπτωση εγκεκριμένης αίτησης δεν επιτρέπεται η ανάκληση ή η υποβολή δεύτερης αίτησης.

Το North Evia – Samos Pass υλοποιήθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Οι λεπτομέρειες της δράσης ρυθμίζονται με την υπ’ αρ. 3603/28-06-2022 (ΦΕΚ Β’ 3347/28.06.2022) Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, καθώς επίσης και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη και του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρή Λιβάνιου, με τη συνεργασία του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, αρμόδιου για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστου Τριαντόπουλου.

Αναλυτικό οδηγό υπό μορφή ερωταπαντήσεων μπορείτε να βρείτε στο vouchers.gov.gr/eviasamospass και για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση μπορείτε να απευθυνθείτε στο 215 215 7841 (Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 09:00 – 17:00).

Θα ακολουθήσει και μια ακόμα, τέταρτη και τελευταία φάση, για την οποία η περίοδος υποβολής αιτήσεων θα ορίζεται από 26 Αυγούστου έως και 10 Οκτωβρίου και οι άυλες ψηφιακές χρεωστικές κάρτες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι και την 31η Οκτωβρίου.

Πηγή: skai.gr