Ανατιμήσεις: Κοντά στο 1 ευρώ το μισό κιλό το ψωμί - 1,10 ευρώ το λίτρο το πετρέλαιο θέρμανσης 

Για ανατιμήσεις που φθάνουν κοντά στο 1 ευρώ στο μισό κιλό ψωμί, και τα 1,05 με 1,10 ευρώ το λίτρο για το πετρέλαιο θέρμανσης, όταν ξεκινήσει η διάθεσή του στις 15 Οκτωβρίου, έκαναν λόγο στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος των αρτοποιών Μιχάλης Μούσιος και η πρόεδρος των Βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα. 

Ο κ. Μούσιος απέδωσε την αύξηση του ψωμιού στη μεγάλη επιβάρυνση στο κόστος παραγωγής. 

«Αυτό που βλέπω από τις  ανατιμήσεις που έχουν γίνει ανά περιοχές η  αύξηση κυμαίνεται σε 10 με 15 λεπτά. Το μισό κιλό ψωμιού προσεγγίζει πλέον το 1 ευρώ» τόνισε. 

Ο Μιχάλης Μούσιος ανέφερε ότι ο κλάδος έχει σημαντικές ανατιμήσεις σε όλες τις πρώτες ύλες για την παραγωγή άρτου και αρτοπαρασκευασμάτων. «Έχουμε στα λάδια, στις μαργαρίνες, στα βούτυρα και στα υλικά συσκευασίας που είναι μεγάλο κόστος που ξεπερνά το 40%. Αυτό ξεκίνησε σταδιακά σιγά σιγά αρχές χρόνου και τώρα είναι στην κορύφωσή του». 

Η αύξηση στα άλευρα, συνέχισε ο πρόεδρος των αρτοποιών, είναι 32% και υπάρχει πληροφορία ότι επίκειται και άλλη αύξηση τον επόμενο μήνα, κι έχουμε 120 με 130% αύξηση στην ενέργεια ανάλογα με τον πάροχο. «Αυτό αντιστοιχεί σε ένα μέσο αρτοποιείο στα 1000 ευρώ το μήνα μόνο για το ρεύμα, εκτός του αέριο ή το πετρέλαιο. Έχουμε σημαντικές αυξήσεις» σημείωσε.


Όπως διευκρίνισε, η τιμή του ψωμιού διαμορφώνεται ελεύθερα την έχει ο κάθε αρτοποιός ανάλογα του κόστους παραγωγής και του ποσοστού που θα απορροφήσει και το τι θα μετακυλίσει στην κατανάλωση. «Είναι μεγάλο το κόστος… Αν πάμε σύμφωνα με το κόστος παραγωγής θα μιλήσουμε για διπλασιασμό της τιμής του ψωμιού. Αυτό όμως δε θα συμβεί, όπως έγινε τα τελευταία 13 χρονιά που περάσαμε μνημόνια κρίση και δεν μετακυλίσαμε τίποτα στον καταναλωτή. Τα αρτοποιία είναι οικογενειακές επιχειρήσεις…»

«Να μειωθεί ο ΕΦΚ» 

«Τα καύσιμα έχουν ανέβει στην Ελλάδα, αλλά αυτό οφείλεται διεθνώς, όταν η τιμή Brent από πέρυσι 48,50 πήγε 77 δολάρια το βαρέλι όλοι αυτοί που διαχειρίζονται αυτό το υγρό στοιχείο θέλουν να βγάλουν τα σπασμένα» ανέφερε από πλευράς της στον ΣΚΑΪ η πρόεδρος των Βενζινοπωλών Αττικής.

Απέδωσε την καθυστέρηση στην πτώση τιμών των καυσίμων όταν μειώνονται οι τιμές στις αγορές στο γεγονός ότι το λαθρεμπόριο δεν έχει παταχθεί. 

«Όταν αυξήθηκε ο Ειδικός Φόρος είχε στόχο την πάταξη του λαθρεμπορίου» ανέφερε, ζητώντας τη μείωση του ΕΦΚ. 

«Το 1/4 που μένει το 33 με 35%, το παίρνουν τα διυλιστήρια το υπόλοιποι το μοιράζονται οι εταιρείες πετρελαιοειδών οι μεταφορείς και εμείς. Τι μένει; Ελάχιστο ποσοστό…» δήλωσε η κ. Ζάγκα. 

 Όπως τόνισε, η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου. Ο κόσμος στη Βόρεια Ελλάδα αγοράζει ξύλα τα οποία έχουν κι αυτά ανατιμηθεί, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης έκλεισε πέρυσι 90 λεπτά το λίτρο, ενώ είχε ξεκινήσει 80 λεπτά, και φέτος το περιμένουμε 1,05 με 1,10 ευρώ το λίτρο - όταν ξεκινήσει ανέφερε η Μαρία Ζάγκα.  

Πηγή: skai.gr