Άλμα 3% στις τιμές του πετρελαίου μετά το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό αργό

Η τιμή του πετρελαίου κινείται στα 88 δολάρια το βαρέλι με τους αναλυτές να προειδοποιούν για νέα αύξηση τις επόμενες ημέρες 

Άνοδο 3% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου με την τιμή να ξεπερνάει τα 88 δολάρια το βαρέλι, καθώς σε ισχύ τίθεται από σήμερα, Δευτέρα το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ρωσικό πετρέλαιο, το οποίο συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούνιο.

Παράλληλα, η ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία για την επιβολή ανώτατου ορίου στο ρωσικό αργό στα 60 δολάρια το βαρέλι, μέτρο που επίσης τίθεται σε ισχύ από σήμερα. Η ομάδα των μεγάλων οικονομιών της G7 εφάρμοσε ένα ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου για να «αποτρέψει τη Ρωσία από το να επωφεληθεί από τον επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας» όπως ανέφερε. 

Ωστόσο, η Ρωσία - η οποία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός αργού πετρελαίου στον κόσμο - έχει δηλώσει ότι δεν θα δεχτεί το ανώτατο όριο τιμών και απείλησε να σταματήσει τις εξαγωγές πετρελαίου στις χώρες που υιοθετούν τα μέτρα.

Ο Jorge Leon, ανώτερος αντιπρόεδρος της νορβηγικής εταιρείας συμβούλων ενέργειας Rystad Energy, είπε στο πρόγραμμα Today του BBC ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να αυξηθούν εκ νέου μετά το εμπάργκο. 

«Η Ρωσία ήταν πολύ ξεκάθαρη ότι δεν θα πουλήσει αργό [πετρέλαιο] σε οποιονδήποτε υπογράψει το ανώτατο όριο τιμών», είπε.

«Επομένως, αυτό που πρόκειται να συμβεί πιθανότατα είναι ότι θα δούμε κάποιες διαταραχές τους επόμενους μήνες και ως εκ τούτου πιθανώς οι τιμές του πετρελαίου θα αρχίσουν να αυξάνονται ξανά τις επόμενες εβδομάδες».

Εν τω μεταξύ, την Κυριακή η ομάδα των κορυφαίων πετρελαιοπαραγωγών χωρών γνωστή ως ΟΠΕΚ+ δήλωσε ότι θα εμείνει στην πολιτική της για μείωση της παραγωγής για να στηρίξει τις παγκόσμιες τιμές.

Πηγή: skai.gr