Κλείσιμο

Ανακρούει πρύμναν η Κομισιόν: Τώρα συζητά ένα προσωρινό πλαφόν στο φυσικό αέριο

«Η θέσπιση πλαφόν στο φυσικό αέριο συνολικά είναι μια προσωρινή λύση, μέχρι να αναπτυχθεί ένας νέος δείκτης τιμών που θα διασφαλίζει την καλύτερη λειτουργία της αγοράς και η Επιτροπή έχει ήδη άρχισε να εργάζεται πάνω σε αυτό» δήλωσε η φον ντερ Λάιεν σύμφωνα με το Reuters.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να θέσει σε εφαρμογή ένα προσωρινό πλαφόν για το φυσικό αέριο, μέχρι να εισαχθεί ένα νέος δείκτης τιμών της ΕΕ, τόνισε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη.

«Η θέσπιση πλαφόν στο φυσικό αέριο συνολικά είναι μια προσωρινή λύση, μέχρι να αναπτυχθεί ένας νέος δείκτης τιμών που θα διασφαλίζει την καλύτερη λειτουργία της αγοράς και η Επιτροπή έχει ήδη άρχισε να εργάζεται πάνω σε αυτό» δήλωσε η φον ντερ Λάιεν σύμφωνα με το Reuters.

Η ίδια είπε επίσης ότι θα διευκρινίσει, σε επιστολή της προς τους ηγέτες της ΕΕ που συναντώνται στην Πράγα την Πέμπτη, ότι η ΕΕ θα θέσει σε εφαρμογή ένα κοινό σύστημα προμηθειών της ΕΕ για την ενέργεια, τονίζοντας ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η ενεργειακή πλατφόρμα της ΕΕ, προς το συλλογικό συμφέρον.

«Πρέπει να αποφύγουμε ένα σενάριο όπου τα κράτη-μέλη υπερισχύουν και πάλι μεταξύ τους στις παγκόσμιες αγορές και ανεβάζουν τις τιμές για την Ευρώπη», τόνισε.

«Πρέπει να περιορίσουμε αυτόν τον πληθωριστικό αντίκτυπο του φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Ευρώπη» πρόσθεσε εξηγώντας ότι αυτό το ανώτατο όριο θα ήταν ένα πρώτο βήμα στην πορεία προς μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Άλλα βήματα που εξετάζονται, ανέφερε, είναι να ενταθούν οι διαπραγματεύσεις με αξιόπιστους προμηθευτές - για παράδειγμα με τη Νορβηγία - για να μειωθεί η τιμή των εισαγωγών φυσικού αερίου στην ΕΕ. «Ως Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουμε σημαντική ισχύ στην αγορά και πολλοί από τους προμηθευτές μας θέλουν να συνάψουν συμφωνίες μαζί μας, οι οποίες είναι επωφελείς και για τις δύο πλευρές», πρόσθεσε.

«Πρέπει να προστατεύσουμε τα θεμελιώδη στοιχεία της οικονομίας μας και ιδιαίτερα την ενιαία αγορά μας», ανέφερε στη συνέχεια, λέγοντας ότι: «Χωρίς μια κοινή ευρωπαϊκή λύση, κινδυνεύουμε να κατακερματιστούμε. Είναι πρωταρχικής σημασίας να διατηρήσουμε ίσους όρους ανταγωνισμού για όλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Τέλος, η Πρόεδρος της Επιτροπής υποστήριξε ότι πρέπει να ενισχυθεί με πρόσθετη χρηματοδότηση το RePowerEU - το εργαλείο για να επιταχυνθεί η μετάβαση στην ενεργειακή ανεξαρτησία της ΕΕ, το οποίο επιτρέπει τις επενδύσεις σε υποδομές, όπως αγωγούς, διασυνδέσεις, ή ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Με αυτό τον τρόπο, είπε, όλα τα ευρωπαϊκά κράτη θα μπορούν να επιταχύνουν τις απαραίτητες επενδύσεις, να εκσυγχρονίσουν τις ενεργειακές υποδομές, να διατηρήσουν ίσους όρους ανταγωνισμού και να διασφαλιστεί η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα στις παγκόσμιες αγορές.

Μετά τις δηλώσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, η τιμή του φυσικού αερίου σημείωσε προσωρινή πτώση 4%, στα 156 ευρώ, ενώ στη συνέχεια γύρισε πάλι ανοδικά με +3%, στα 167 ευρώ.

Πηγή: skai.gr