ΗΠΑ: Αλλαγή πλεύσης από τη Fed για να «κρατήσει» τον πληθωρισμό – Αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης

Αύξηση των επιτοκίων δανεισμού κατά 50 μονάδες βάσης αποφάσισε κατά την διήμερη συνεδρίασή της η Fed, σημαίνοντας την έναρξη μίας σειράς πιο επιθετικών κινήσεων για την θωράκιση της αμερικανικής οικονομίας, η οποία σφυροκοπείται από τις ισχυρότερες πληθωριστικές πιέσεις των τελευταίων δεκαετιών.

Πρόκειται για την πρώτη αύξηση κατά 50 μ.β. εδώ και 22 χρόνια, ενώ η κίνηση της τράπεζας δίνει τέλος στην εποχή της χαλαρότατης νομισματικής πολιτικής που υιοθετήθηκε για την στήριξη της οικονομίας από την επέλαση του κορωνοϊού.

Εκτός της πολυαναμενόμενης απόφασης για την αύξηση των επιτοκίων, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ έδωσε επίσης το πράσινο φως για την έναρξη προγράμματος προς μείωση του ισολογισμού της – ύψους περίπου 9 τρισ. δολαρίων – κατά 95 δισ. δολάρια το μήνα, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο.

Υπενθυμίζεται ότι στην συνεδρίαση του Μαρτίου, η Fed «κήρυξε μάχη» κατά του πληθωρισμού αυξάνοντας το επιτόκιο αναφοράς – για πρώτη φορά από το 2018 – κατά 25 μονάδες βάσης. Ωστόσο, τον τελευταίο μήνα, οι πιέσεις στην αμερικανική οικονομία εντείνονται, παρότι η αγορά εργασίας ανακάμπτει με ταχείς ρυθμούς.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του αρμόδιου υπουργείου, ο πληθωρισμός αναρριχήθηκε στο 8,5% τον Μάρτιο, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 1981. Τον αμέσως προηγούμενο μήνα, έφτανε το 7,9%. Η ραγδαία επιτάχυνση αποδόθηκε αφενός στην εκτίναξη του δείκτη των τιμών ενέργειας (κατά 32% σε ετήσια βάση), αφετέρου στον δείκτη των τιμών τροφίμων (κατά 8,8% σε ετήσια βάση).

Αξίζει να σημειωθεί η Fed έχει προεξοφλήσει συνολικά έξι επιτοκιακές αυξήσεις για φέτος.

Πηγή: Moneyreview