Ακρίβεια: Στο τραπέζι μέτρα ελάφρυνσης σε δύο φάσεις- Αναζητείται δημοσιονομικός χώρος

Του Χρυσόστομου Τσουφη

Μπορεί αυτήν την στιγμή να μην υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, όμως η κυβέρνηση σχεδιάζει μέτρα ελάφρυνσης σε δύο φάσεις. Σε πρώτη φάση, μετά τον Ιούνιο θα υπάρξουν περαιτέρω παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας με επίκεντρο τα καύσιμα. 

Η οριζόντια έκπτωση των 15 λεπτών στο πετρέλαιο κίνησης έχει ήδη ανακοινωθεί ότι  θα συνεχιστεί και τον Ιούλιο. Τουλάχιστον 2 υπουργοί της κυβέρνησης – Άδωνις Γεωργιάδης και Κώστας Σκρέκας – έχουν προαναγγείλει επέκταση της επιδότησης καυσίμων και μετά τον Ιούνιο. Είναι όμως αμφίβολο αν θα συνεχίσει να γίνεται μέσω fuel pass. Η ομοσπονδία των πρατηριούχων ζητά να ισχύσει ό,τι και στο πετρέλαιο κίνησης. Διεύρυνση του μεταφορικού ισοδύναμου ή ακόμη και μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα για κάποια νησιά είναι μερικά ακόμη από τα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι. 

Η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού θα είναι ζωτικής σημασίας για την εξεύρεση του αναγκαίου δημοσιονομικού χώρου. Ήδη το 4μηνο τα έσοδα είναι αυξημένα κατά 1,7δισ. € έναντι των εκτιμήσεων. Ενισχυτικά λειτουργεί η αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου στην περιοχή των 85€/MWhκι αυτό γιατί τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το ρεύμα – κι επιβαρύνουν και τον προϋπολογισμό – σχεδιάστηκαν με την παραδοχή των 100€/Mwh. Ο παράγων όμως που αλλάζει τα πάντα είναι ο τουρισμός ο οποίος κινείται εξαιρετικά. Στο πλαίσιο αυτό έχει ιδιαίτερη αξία η εκτίμηση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι τα έσοδα ενδεχομένως να ξεπεράσουν και αυτά του 2019 η οποία είναι η χρονιά ορόσημο για τον Ελληνικό τουρισμό.  

Με τα επιπλέον έσοδα από τον τουρισμό η κυβέρνηση θα μπορέσει να κάνει πράξη και τις δεσμεύσεις της για τις φοροελαφρύνσεις του 2023 – εκλογική χρονιά - όπως η συνολική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Στο Eurogroup του Ιουνίου η Ελλάδα θα πάρει και επίσημα το οκ για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και την μονιμοποίηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών. Έως τον Οκτώβριο και την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2023 θα έχει βρεθεί και ο χώρος για την κατάργηση της εισφοράς σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους.