ΚΑΙΡΟΣ

Άκερμαν: Η Ευρώπη χρειάζεται αντιπυρική ζώνη

Την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ζήτησε την Κυριακή ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank και πρόεδρος του IIF Γιόζεφ Άκερμαν.

«Η Ευρώπη χρειάζεται ‘αντιπυρική ζώνη’ για να προφυλαχθεί από τη διάχυση της κρίσης χρέους, το EFSF πρέπει να ενισχυθεί» διαμήνυσε ο Γιόζεφ Άκερμαν.

«Το EFSF θα πρέπει να ενισχυθεί από τα 1 τρισ. στα 2 τρισ. ευρώ» δήλωσε ο Άκερμαν, τη στιγμή που η μόχλευσή του στο 1 τρισ. ευρώ, σύμφωνα με τις αποφάσεις της 27ης Νοεμβρίου, φαίνεται να καθυστερεί.

Η αδυναμία
των ευρωπαίων ηγετών να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την κρίση χρέους έχει προκαλέσει την «αναβίωση» της γαλλογερμανικής διαφωνίας όσον αφορά το ρόλο της ΕΚΤ, και αναζωπύρωσε την ανησυχία των αγορών με αποτέλεσμα τον καλπασμό των spreads.

O γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν ζήτησε την περασμένη εβδομάδα να χορηγηθεί τραπεζική άδεια στο EFSF για τη χορήγηση σχεδόν απεριόριστης ρευστότητας από την ΕΚΤ, κάτι που απορρίπτει κατηγορηματικά η Γερμανία. «Η ΕΚΤ δεν έχει ρόλο πυροσβέστη» διαμήνυσε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους πλήττει πλέον τον «πυρήνα» της Ευρωζώνης και δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες για το θέμα αυτό, δήλωσε στο μεταξύ τη Δευτέρα ο Επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν. Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας