Μέρκελ: «Η ΕΚΤ δεν έχει ρόλο πυροσβέστη»

Μετά την Ελλάδα και την Ιταλία στο στόχαστρο των αγορών δείχνουν να μπαίνουν τώρα η Αυστρία, η Γαλλία και η Ισπανία. Την ώρα που πολλοί ζητούν από την ΕΚΤ να εγγυηθεί για το σύνολο των χρεών, η Γερμανία αντιστέκεται.

Η Άγκελα Μέρκελ εξετάζει προφανώς όλα τα σενάρια για το μέλλον του ευρώ και της ευρωζώνης. Στις δημόσιες εμφανίσεις της ωστόσο δεν αφήνει να φανούν οι όποιες ανησυχίες της για την κρίση. Στην εκδήλωση για την οικονομία που διοργάνωσε στο Βερολίνο η εφημερίδα του Μονάχου Suddeutsche Zeitung με τη συμμετοχή της καγκελαρίου, του υπουργού Οικονομίας και κορυφαίων παραγόντων στελεχών της γερμανικής οικονομίας η Αγκελα Μέρκελ εξήγησε με σαφή τρόπο τι θεωρεί ότι γίνεται λάθος σήμερα στην αντιμετώπιση της κρίσης:

«Στην ευρωζώνη συζητάμε συνεχώς τη μια γρήγορη λύση μετά την άλλη. Από την άμεση έκδοση ευρωομολόγου, το όσο το δυνατόν ταχύτερο ’κούρεμα’ χρεών, μέχρι ότι η ΕΚΤ πρέπει να γίνει Lender of last resort, ’δανειστής έκτακτης ανάγκης’.

Είμαι πεπεισμένη ότι καμιά από αυτές τις λύσεις αν εφαρμοστεί άμεσα δεν θα δώσει λύση στην κρίση του ευρώ. Εκείνος που νομίζει ότι η ΕΚΤ είναι σε θέση να δώσει λύσεις απατάται. Ίσως αν αναλαμβάναμε όλοι στην Ευρώπη τα χρέη να είχαμε μια εφήμερη ηρεμία στις αγορές. Όμως αυτό θα έπληττε την ανταγωνιστικότητα. Και η Γερμανία θα έχανε την κορυφαία θέση που κατέχει σήμερα στον κόσμο».

Οι περισσότεροι ζητούν παρέμβαση της ΕΚΤ

Μήπως η λύση της κρίσης βρίσκεται στην Φρανκφούρτη; Οι περισσότεροι στην Ευρώπη έχουν ωστόσο πλέον διαφορετική άποψη, τονίζει ο επικεφαλής της Τράπεζας του κρατιδίου της Βαυαρίας Landesbank Γκερντ Χόισλερ: «Ακούγεται περισσότερο η φωνή εκείνων που ζητούν από την ΕΚΤ να εγγυηθεί για τα πάντα. Είμαι κατά, πιστεύω όμως ότι αν οι περισσότεροι είναι υπέρ, τελικά αυτός ο δρόμος θα ακολουθηθεί. Είναι βέβαια η χειρότερη επιλογή διότι θα αυξήσει τον πληθωρισμό και ως συνέπεια θα υποτιμηθεί ο ρόλος των νομισμάτων».

Προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να πορευθεί ωστόσο η Ευρώπη; Η οικονομολόγος Μπεατρίς Βέντερ ντι Μάουρο υποστηρίζει ότι είναι λάθος να περιμένουμε από τις αγορές να λειτουργούν από μόνες τους δίκαια:

«Οι αγορές είναι στην ουσία πολλοί επενδυτές που αντιμετωπίζουν καθημερινά στα εποπτικά και διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων ερωτήσεις όπως: Πόσο μεγάλος είναι για μας ο κίνδυνος στην Ελλάδα ή την Ιταλία; Και πόσο στην Αυστρία και τη Γαλλία; Για το λόγο αυτό δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι αγορές αντιδρούν πανικόβλητες στις εξελίξεις».
Πηγή: skai.gr