Έρχονται αυξήσεις συντάξεων για 2.600.000  πολίτες από το νέο έτος

Τέσσερις παρεμβάσεις - Οι παράμετροι- Ποιους αφορά - Τι θα συμβεί σε όσους έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης

Tου Γιώργου Αυτιά

«Ξεπαγώνουν» οι αυξήσεις των συντάξεων από την αρχή του 2023 μετά το «πάγωμα» του Νόμου Κατρούγκαλου, που πίεσε ιδιαίτερα τα εισοδήματα των συνταξιούχων.  

Με βάση τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, θα έχουμε τέσσερις παρεμβάσεις:

  1. Αύξηση με βάση τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ
  2. Αύξηση άνω των 30 ετών ασφάλισης
  3. Αύξηση λόγω κατάργησης έκτακτης εισφοράς
  4. Αύξηση συντάξεων λόγω παράλληλης ασφάλισης

Αναλυτικά:

Αύξηση με βάση τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ: Ο σχετικός νόμος ορίζει ότι η αύξηση του 2023 θα είναι το 50% του ΑΕΠ συν τον Τιμάριθμο. Δηλαδή, αν έχουμε ΑΕΠ 4% και Τιμάριθμο 10%, τότε η αύξηση θα είναι (2+5) 7%.

Η αύξηση αυτή αφορά όλους, πλην όσων έχουν προσωπική διαφορά, η οποία πρέπει να μηδενιστεί, ώστε να καταστούν δικαιούχοι.

Ουσιαστικά ο νόμος Κατρούγκαλου υποθήκευσε -κατά τους εργατολόγους- τις μελλοντικές αυξήσεις σε χιλιάδες συνταξιούχους.

Αύξηση άνω των 30 ετών ασφάλισης: Εδώ όσοι έχουν συμπληρώσει άνω των 30 ετών ασφάλιση θα λάμβάνουν αυτόματη αύξηση σύνταξης χωρίς την παρεμβολή άλλου παράγοντα, καθώς αυξάνονται τα ποσοστά αναπλήρωσης.

Αύξηση λόγω κατάργησης έκτακτης εισφοράς: Η έκτακτη εισφορά καταργείται κατά δήλωση του Πρωθυπουργού από το 2023. Αφορά μία άδικη εισφορά μνημονιακού χαρακτήρα. Θα την λάβουν όσοι έχουν σύνταξη άνω των 12.000 ευρώ ετησίως.

Αύξηση συντάξεων λόγω παράλληλης ασφάλισης: Και αυτή η αύξηση αφορά χιλιάδες συνταξιούχους, οι οποίοι δεν έλαβαν τις αυξήσεις που δικαιούνταν, λόγω μη ύπαρξης του σχετικού λογισμικού.

Τα έχετε τα χρήματα κ. Υπουργέ;  Τα έχουμε, μου απάντησε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, πριν από τρεις εβδομάδες, που τον φιλοξενούσα στην εκπομπή στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Αναμονή λοιπόν, για το καλύτερο, καθώς οι οικονομικές εξελίξεις λόγω πολέμου και συγκυριών ροκανίζουν τα εισοδήματα.

Πηγή: skai.gr