Αφγανιστάν: Οι ΗΠΑ παγώνουν τα αφγανικά αποθέματα συναλλάγματος

Τα αφγανικά αποθέματα συναλλάγματος, ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων, δέσμευσαν η κυβέρνηση των ΗΠΑ και η αμερικανική ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα (Federal Reserve - Fed) αναφέρουν δημοσιεύματα αμερικανικών ΜΜΕ.

Η κίνηση έχει σκοπό να εμποδιστούν οι Ταλιμπάν, που ανακατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν, να αποκτήσουν πρόσβαση στους πόρους αυτούς, σύμφωνα με πηγές ενημερωμένες σχετικά, οι οποίες μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν στην εφημερίδα The Washington Post.

Ο διοικητής της αφγανικής κεντρικής τράπεζας, ο Άτζμαλ Αχμάντι, ο οποίος εγκατέλειψε τη χώρα αφού κατέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν, ανέφερε μέσω Twitter χθες ότι στην Fed είναι αποτεθειμένα περίπου 7 δισεκ. δολάρια, το μεγαλύτερο μέρος του αποθεματικού του Αφγανιστάν σε συνάλλαγμα. Περίπου 2 δισεκ. δολάρια είναι τοποθετημένα αλλού, σύμφωνα με τον κ. Αχμάντι.

«Με δεδομένο ότι οι Ταλιμπάν βρίσκονται σε διεθνείς καταλόγους κυρώσεων, αναμένεται (...) ότι οι πόροι της χώρας θα παγώσουν και δεν θα έχει πρόσβαση» το ισλαμιστικό κίνημα, πρόσθεσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Wall Street Journal, η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να ακυρώσει τη μεταφορά μεγάλων ποσών μετρητών σε δολάρια στο Αφγανιστάν την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι Ταλιμπάν πλησίαζαν την Καμπούλ.

Επικαλούμενη πηγές ενημερωμένες σχετικά, η εφημερίδα έγραψε ακόμη πως οι ΗΠΑ εμποδίζουν την πρόσβαση των Ταλιμπάν σε αφγανικούς κυβερνητικούς λογαριασμούς στη Fed και άλλες αμερικανικές τράπεζες και προσπαθούν να αποτρέψουν κάθε ενδεχόμενο το κίνημα να αποκτήσει πρόσβαση στα 500 εκατ. δολάρια που μπορούσε να λάβει η χώρα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Κανένας πόρος της κεντρικής τράπεζας του Αφγανιστάν στις ΗΠΑ δεν θα είναι διαθέσιμος στους Ταλιμπάν», ξεκαθάρισε αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν στην Τζέρναλ. Πάντως, οι Ταλιμπάν έχουν άλλους πόρους εξεύρεσης ρευστού όπως το εμπόριο οπιοειδών. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ