Τελικά υπάρχουν εναλλακτικές θεραπείες για το Botox;

Τελικά υπάρχουν εναλλακτικές θεραπείες για το Botox;

Ευρέως γνωστό και αγαπημένο, το Botox είναι μια θεραπεία-είδωλο. Και όπως όλα τα είδωλα, διχάζει. Κάποιοι το λατρεύουν, κάποιοι το απεχθάνονται. Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες. Βέβαια, μόνο η ιδέα της ένεσης είναι αρκετή για να αποθαρρύνει πολλούς να το δοκιμάσουν. Και έτσι φτάσαμε στο ερώτημα.

Υπάρχουν εναλλακτικές θεραπείες για το Botox;

Στο πλαίσιο της αναζήτησης μας, απευθυνθήκαμε στη Βάλια Μουτσάτσου, δερματολόγο και αφροδισιολόγο. Αρχικά, η Δρ. Μουτσάτσου μας εξήγησε τι είναι και πως λειτουργεί το Botox. Είναι, λοιπόν, μια θεραπεία που στοχεύει στην απάλυνση των ρυτίδων έκφρασης και των δυναμικών ρυτίδων. Χρησιμοποιείται κυρίως στο άνω μέρος του προσώπου, δηλαδή στο μέτωπο, το μεσόφρυο και τις περιοφθαλμικές ρυτίδες. Παράλληλα, είναι αποτελεσματικό και για το λαιμό, το οβάλ του προσώπου και τις λεγόμενες ρυτίδες πικρίας.

Ως αντιρυτιδική θεραπεία, είναι ιδανικό για άτομα 30-50 χρονών που δεν έχουν ακόμα βαθιές ρυτίδες. Βέβαια, είναι αποτελεσματικό και σε μεγαλύτερες ηλικίες, απλά σε μικρότερο βαθμό. Όσον αφορά την αντιμετώπιση ρυτίδων στο άνω μέρος του προσώπου είναι η καλύτερη επιλογή ενώ εναλλακτικές θεραπείες έχουν υποδεέστερα αποτελέσματα. Ποιες είναι όμως αυτές οι εναλλακτικές;

Ας ξεκινήσουμε από τις θεραπείες που στοχεύουν σε κολλαγονογένεση

Η καλύτερη μη-ενέσιμη εναλλακτική του Botox για τη μείωση ρυτίδων είναι το Fractional C02 Laser. Η θεραπεία αυτή μειώνει τα μαύρα στίγματα, τις ουλές, τις ρυτίδες και τις λεπτές γραμμές. Χρειάζονται αρκετά ραντεβού μέχρι να δεις τα επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς και ανανέωση κάθε 5 χρόνια.

Μία άλλη εναλλακτική που ενδείκνυται για τις λεπτές γραμμές είναι το Radiofrequency Microneedling. Λειτουργεί ενισχύοντας την παραγωγή και την αύξηση κολλαγόνου, δημιουργώντας μια πιο σφιχτή επιδερμίδα. Παράλληλα, δρα ενάντια στη θαμπή όψη της επιδερμίδας, τον άνισο τόνο και τη χαλαρότητα του δέρματος, τους διογκωμένους πόρους και τις λεπτές γραμμές.

Μπορείς να δεις αποτελέσματα μετά από 3 θεραπείες ενώ χρειάζεται ανανέωση κάθε χρόνο. Όμως, παρά τα οφέλη του, το microneedling δεν είναι αποτελεσματικό ενάντια στις πιο βαθιές ρυτίδες. Τέλος, η Ultherapy είναι μια εναλλακτική που υπόσχεται αποτελέσματα lifting και πιο σφιχτή επιδερμίδα. Χρησιμοποιεί τεχνολογία υπερήχων και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για lifting σε λαιμό, σαγόνι, σιαγόνα, και φρύδια ενώ βελτιώνει την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων.

Συνήθως, με μια μόνο θεραπεία μπορεί κανείς να δει αποτελέσματα τα οποία θα διαρκέσουν έναν χρόνο, ενώ προτείνεται να ανανεώνεται η θεραπεία κάθε 2 χρόνια. Οι παραπάνω θεραπείες βελτιώνουν την ποιότητα του δέρματος, κάνοντας το πιο λείο, ελαστικό και ομοιογενές. Παράλληλα, βελτιώνουν την υφή του δέρματος και, σε έναν βαθμό, τις ρυτίδες. Δρουν ιδανικά ως συμπλήρωμα του Botox αλλά καμία δεν μπορεί να προσφέρει ισάξια αποτελέσματα.

Μια ενέσιμη εναλλακτική είναι τα Injectable Fillers

Η συγκεκριμένη θεραπεία μπορεί να μιμηθεί το “Botox Brow Lift” καθώς και να λεπτύνει την περιοχή του σαγονιού και της σιαγόνας. Με αυτό τον τρόπο, δημιουργεί την αίσθηση μακρύτερου λαιμού. Η Δρ. Μουτσάτσου επιβεβαιώνει ότι τα fillers γεμίζουν ρυτίδες, κενά και βαθουλώματα καταπολεμώντας τη χαλάρωση και την ογκομετρική γήρανση.

Όταν γίνονται σε όλο το πρόσωπο, γίνεται ένα «υγρό lifting» με ανασήκωμα των ζυγωματικών, του πηγουνιού, και των παρειών και γέμισμα ρυτίδων. Όμως, για να γίνει ολοκληρωμένα η θεραπεία, απαιτεί πολλά fillers αλλά και πολλά χρήματα. Έτσι, δεν συνιστάται ως καλή εναλλακτική του Botox.

Τέλος, πιθανά να έχεις δει στην αγορά κάποιες κρέμες που υπόσχονται αποτελέσματα Botox

Η υπόσχεση στηρίζεται στο βασικό συστατικό που περιέχουν, το argireline, το οποίο βοηθάει στη μείωση των ρυτίδων και των γραμμών έκφρασης. Παρόλο που θεωρούνται πολύ αναποτελεσματικές σε σχέση με το Botox, μπορεί να είναι ωφέλιμες. Μάλιστα, η Δρ. Μουτσάτσου προτείνει τη χρήση τους συνδυαστικά με το Botox, καθώς μπορούν να επιμηκύνουν λίγο τη διάρκεια του.

Εν κατακλείδι, διάφορες θεραπείες διαφημίζονται ως εναλλακτικές του Botox. Όμως, ούτε ο μηχανισμός δράσης τους ούτε η αποτελεσματικότητα τους συγκρίνεται με το Botox. Παρόλα αυτά, η μια θεραπεία μπορεί να συμπληρώσει την άλλη. Έτσι, πριν πάρεις την απόφαση σου, συζήτησε τις εναλλακτικές και τους πιθανούς συνδυασμούς με το δερματολόγο σου για να δεις τα καλύτερα αποτελέσματα!

Διαβάστε ακόμα:

Υπάρχει ένας ανεμιστήρας δαπέδου που θα αναβαθμίσει και αισθητικά τον χώρο σου

8 εύκολες συνήθειες που θα κάνουν τη ζωή σου καλύτερη

Πηγή: savoirville