4 κακές συνήθειες εκείνων με λιπαρό δέρμα και τάση για ακμή

Κάθε τύπος δέρματος έχει και τις δικές του ανησυχίες. Όμως, όσοι έχουν λιπαρό και επιρρεπές στην ακμή δέρμα τείνουν να αντιμετωπίζουν μια σειρά από αρκετά μοναδικές προκλήσεις.

Για παράδειγμα, πολλά από τα βασικά προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν στη διατήρηση της βέλτιστης λειτουργίας του δερματικού φραγμού και να εμποδίσουν τη βλάβη από τον ήλιο μπορούν συχνά να επιδεινώσουν τη λιπαρότητα και τα ξεσπάσματα.

Συχνά, μάλιστα, υπάρχει η ανησυχία ότι η χρήση μιας ενυδατικής κρέμας ή οποιουδήποτε πρόσθετου προϊόντος στο δέρμα θα το κάνει απλώς να αισθάνεται πιο λιπαρό ή θα κινδυνεύει να φράξει τους πόρους. Έτσι, όσοι έχουν τέτοιο τύπο δέρματος συχνά επικεντρώνονται σε προϊόντα που ξηραίνουν την επιδερμίδα. Δε συνειδητοποιούν, όμως, ότι και το δέρμα χρειάζεται ισορροπία.

Μάλιστα, ένα από τα πιο συνήθη skincare λάθη είναι η απογύμνωση του δέρματος από τα φυσικά του έλαια. Το δέρμα χρειάζεται μια ορισμένη ποσότητα ελαίου για να διατηρήσει έναν υγιή δερματικό φραγμό. Έτσι, όταν του αφαιρούμε πολύ λάδι, προσπαθεί να το αντισταθμίσει παράγοντας ακόμα περισσότερο. Αυτό μπορεί να επιδεινώσει τα σπυράκια, ειδικά όταν συνδυάζεται με συνήθειες όπως οι παρακάτω.

Παρόλα αυτά, η φροντίδα του λιπαρού ή επιρρεπούς στην ακμή δέρματος δεν χρειάζεται να είναι τόσο περίπλοκη όσο φαίνεται. Το κλειδί είναι να γνωρίζεις πώς να φροντίζεις με τον καλύτερο τρόπο το δέρμα και τις ανάγκες σου. Έτσι, ο καλύτερος τρόπος για να διατηρείς την επιδερμίδα σου υγιή, είναι να αποφύγεις τις παρακάτω κακές συνήθειες.

Πλένεις το πρόσωπό σου πιο συχνά απ’ όσο χρειάζεται

Όταν το δέρμα σου αισθάνεται εξαιρετικά λιπαρό ή παρατηρείς ότι η ακμή επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί ένας καλός καθαρισμός να μοιάζει ονειρεμένος. Όμως, οι ειδικοί προειδοποιούν κατά του πολύ συχνού πλυσίματος του προσώπου σας.

Ο λόγος είναι απλός. Το υπερβολικό πλύσιμο του προσώπου, αφαιρεί τα φυσικά έλαια που χρειάζεται το δέρμα για να διατηρήσει μια υγιή ισορροπία και, ως αποτέλεσμα, αυξάνει τη λιπαρότητα.

Γι’ αυτό, πλύνε το πρόσωπο σου καθημερινά, πρωί και βράδυ, χρησιμοποιώντας ένα απαλό καθαριστικό. Αν έχεις πολύ λιπαρότητα, απόφυγε τα καθαριστικά με βάση το λάδι. Προτίμησε αντ’ αυτού προϊόντα καθαρισμού με βάση τον άργιλο ή φαρμακευτικά καθαριστικά όπως το σαλικυλικό οξύ ή το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου. Τα συστατικά αυτά θα βοηθήσουν στην απομάκρυνση της σκόνης, του ιδρώτα και του σμήγματος που έχουν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πας για ύπνο χωρίς να αφαιρέσεις το μακιγιάζ σου

Πιθανότατα γνωρίζεις τη σημασία της σωστής αφαίρεσης του μακιγιάζ πριν τον ύπνο. Παρόλα αυτά, είναι γεγονός, ότι καμιά φορά ξεχνιόμαστε ή το ντεμακιγιάζ απλά δεν είναι εφικτό. Το σημαντικό είναι να είσαι όσο πιο προσεκτική γίνεται στην πλειοψηφία των ημερών.

Ο βραδινός καθαρισμός είναι καίριος αφού το μακιγιάζ κατά τη διάρκεια του ύπνου αυξάνει την ποσότητα των βακτηρίων στο δέρμα και οδηγεί σε συσσώρευση ρύπων και λιπαρότητας. Στη συνέχεια, αυτό μπορεί να επιδεινώσει τη λιπαρότητα και τις. Γι’ αυτό αφαίρεσε το μακιγιάζ σου με ένα micellar water και ακολούθησε με ένα δεύτερο προϊόν καθαρισμού για καλύτερα αποτελέσματα.

Πειράζεις τα σπυράκια σου

Παρόλο που όλες οι συνήθειες είναι δύσκολο να κοπούν, η συγκεκριμένη είναι λίγο πιο δύσκολο. Όμως, είναι ό,τι χειρότερο μπορείς να κάνεις στα σπυράκια σου. Είναι λογικό και κατανοητό να θες να πειράξεις ένα σπυράκι που είναι κόκκινο ή σε πονάει, ενώ είναι δύσκολο να καλυφθεί. Αλλά με το να το πιέσεις, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να προκαλέσεις περισσότερη φλεγμονή σε εκείνο το σημείο. Με τη σειρά της η φλεγμονή αυτή θα οδηγήσει σε περισσότερη ερυθρότητα, σημάδι ή και επιδείνωση της λοίμωξης.

Χρησιμοποιείς πολλά προϊόντα μαζί

Οποιοσδήποτε είχε ή έχει δέρμα με τάση ακμής και λιπαρότητα, καταλαβαίνει τη λαχτάρα απομάκρυνσης τους. Στην προσπάθεια, λοιπόν, να απαλλαχθείς από την ακμή ή τη λιπαρότητα, μπορεί να δοκιμάσεις κάθε προϊόν που φαίνεται υποσχόμενο. Όμως, είναι καλύτερο να αποφεύγεις την ταυτόχρονη χρήση πολλών διαφορετικών σκευασμάτων. Ο λόγος είναι επειδή αυτό μπορεί να έχει το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μάλιστα, μπορεί κατακλύσεις υπερβολικά τα φυσικά έλαια του δέρματος, οδηγώντας σε αύξηση της παραγωγής λιπαρών ουσιών ή σε ανισορροπία στην υγρασία του δέρματος. Το αποτέλεσμα; Περισσότερα σπυράκια.

Γι’ αυτό προτίμησε υποαλλεργικά, μη κωμειογόνα προϊόντα, χωρίς άρωμα και λάδι. Παράλληλα, διατήρησε μια απλή, εύκολη και σταθερή ρουτίνα περιποίησης. Τέλος, προσπάθησε να κάνεις υπομονή, αφού μπορεί να χρειαστούν 4-8 εβδομάδες για να ηρεμήσει το δέρμα μετά από μια έξαρση ακμής.

Πέρα από τα παραπάνω, μην αμελήσεις να απευθυνθείς στoν δερματολόγο σου για εξατομικευμένες συμβουλές.

Διαβάστε ακόμα:

Κουράστηκες να βγαίνεις ραντεβού που δεν οδηγούν πουθενά;

5 tips για να κρατήσεις απασχολημένα τα παιδιά σε ένα ταξίδι με το αυτοκίνητο

Πηγή: Savoir ville