Συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς στο ρέμα Σαρανταπόταμου

Οι εργασίες καθαρισμού του ρέματος πραγματοποιούνται, τηρώντας το σύνολο των διατάξεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας για τη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων

Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), έχοντας αποτρέψει σοβαρή περιβαλλοντική ζημιά από τη διαφυγή-διαρροή επικίνδυνων αποβλήτων του εργοστασίου DENVER SLOPS AEBE, στο ρέμα Σαρανταπόταμου, παραμένουν στην περιοχή, πραγματοποιώντας αυτοψίες και ελέγχους, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό υπογραμμίζει σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου.

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με το ΥΠΕΝ, εντατικοποιούν τις ενέργειές τους για τον εντοπισμό των υπευθύνων. Σε κάθε περίπτωση, το ΥΠΕΝ έχει θέσει ως στόχο την άμεση ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης πριν την έναρξη των φθινοπωρινών βροχοπτώσεων, με συμπληρωματική εργολαβία που θα αναθέσει, άμεσα, ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), λόγω κατεπείγουσας ανάγκης για να αποφευχθεί, περαιτέρω, περιβαλλοντική ζημιά.

Οι εργασίες καθαρισμού του ρέματος πραγματοποιούνται, τηρώντας το σύνολο των διατάξεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας για τη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων και δεν υπόκεινται σε υποχρέωση περιβαλλοντικής αδειοδότησης, αφενός διότι δεν αποτελούν έργα και αφετέρου διότι αποσκοπούν στην άμεση αντιμετώπιση συνεπειών φυσικής καταστροφής.

Αξίζει να σημειωθεί πως η μονάδα αναγέννησης μεταχειρισμένων ορυκτελαίων, παραγωγής γράσου και επεξεργασίας πετρελαιοειδών καταλοίπων «DENVER SLOPS» διέθετε την υπ' αρ. 168080/18.4.2011 Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων οκταετούς διάρκειας. Στο αρχείο της αρμόδιας Υπηρεσίας του ΥΠΕΝ δεν εντοπίστηκε ανανέωση ισχύος της εν λόγω ΑΕΠΟ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ