Κλείσιμο

Βιοκάρβουνο: Το καλύτερο λίπασμα

Μία νέα τεχνική μετατροπής των αστικών λυμάτων σε κάρβουνο ή καλύτερα σε βιοκάρβουνο, εφαρμόζουν οι Γερμανοί. Αντί να καίνε τα λύματα, κάτι που ως γνωστό προκαλεί εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, τη βασική αιτία για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, θερμαίνουν (ή καλύτερα ψήνουν) τα λύματα μέσα σε ένα φούρνο, ο οποίος λειτουργεί με ελάχιστο οξυγόνο και κυρίως από τα αέρια που παράγουν τα ίδια τα λύματα.

Έτσι, κατά τη διαδικασία της πυρόλυσης παράγεται ένα φιλικό προς το περιβάλλον βιοπροϊόν, το λεγόμενο βιοκάρβουνο, το οποίο με τη σειρά του υπολογίζεται ότι απορροφά το 60% του κάρβουνου και συνεπώς δεν ελκύεται στην ατμόσφαιρα ο βλαβερός άνθρακας. Το ,δε, κάρβουνο στη συνέχεια θάβεται στο έδαφος.

Επόμενο βήμα είναι να διαπιστωθεί κατά πόσο η συγκεκριμένη τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί σε αγροτικά απόβλητα, ή υπολείμματα προερχόμενα από οργανική ύλη.

Επιπλέον, το βιοκάρβουνο έχει ακόμα ένα πλεονέκτημα: Δρα ως λίπασμα με εντυπωσιακά αποτελέσματα στην ανάπτυξη των φυτών. Όπως έδειξε σχετική έρευνα, όσο μεγαλύτερη ήταν η ποσότητα βιοκάρβουνου, τόσο μεγαλύτερη ήταν η ανάπτυξη των φυτών.

Το βιοκάρβουνο σίγουρα δεν θα λύσει το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, όμως θα μπορούσε να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η εξοικονόμηση εκπομπών CO2 θα μπορούσε να αντισταθμίσει τις εκπομπές αερίων από τις πτήσεις των αεροπλάνων, κάτι που θα ήταν σημαντικό όφελος.
Πηγή: skai.gr