Νεκρή πρασινοχελώνα στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης

Μία θαλάσσια χελώνα του είδους πρασινοχελώνα ή μύδας εντοπίστηκε νεκρή το απόγευμα της Κυριακής, στη θαλάσσια περιοχή της νέας παραλίας Θεσσαλονίκης.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο της πόλης ενημερώθηκε σχετικά η αρμόδια υπηρεσία για την υγειονομική ταφή.

Τι είναι η πρασινοχελώνα

Η πράσινη χελώνα, Chelonia mydas (Linnaeus, 1758) είναι μια μεγάλου μεγέθους θαλάσσια χελώνα της οικογένειας Cheloniidae. Είναι το μοναδικό είδος του γένους Chelonia.

Η γεωγραφική κατανομή της περιλαμβάνει τροπικά και υποτροπικά νερά σε όλο τον κόσμο, με δύο διακριτούς πληθυσμούς στον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό ωκεανό, ενώ μπορεί απαντάται επίσης και στον Ινδικό ωκεανό. Η κοινή ονομασία της δεν προέρχεται από το χρώμα της, αλλά από τον χρωματισμό του λίπους στο κάτω μέρος του χελύου.

Ζει μονίμως μέσα στην θάλασσα και τα θηλυκά βγαίνουν στην στεριά μόνο για να γεννήσουν.

Οι πράσινες χελώνες, όπως και άλλα είδη θαλάσσιων χελωνών, είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στην πτώση του πληθυσμού τους λόγω ανθρωπογενών δραστηριοτήτων σε όλα τα στάδια ζωής: από αυγά έως ενήλικες. Ίσως οι πιο επιζήμιες ανθρώπινες απειλές για τις πράσινες χελώνες είναι οι εκ προθέσεως συγκομιδές αυγών και ενήλικων από τις παραλίες ωοτοκίας. Ένας εξίσου σημαντικός κίνδυνος για τις θαλάσσιες χελώνες είναι η κατάποση πλαστικού.

Στην χώρα μας ο σύλλογος Αρχελών δρα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών.

Πηγή: skai.gr