Θα είναι η πυρηνική ενέργεια το μέλλον στις κρουαζιέρες;-Οι Νορβηγοί με τον «Τhor» ανατρέπουν τα δεδομένα

Η πυρηνική ενέργεια ίσως αποτελέσει το «κλειδί» για την πράσινη μετάβαση στις θαλάσσιες μετακινήσεις

Πώς θα ήταν δυνατό οι κρουαζιέρες και άλλες δραστηριότητες στη θάλασσα να πραγματοποιούνται με μηδενικές εκπομπές αερίου; Απάντηση σε αυτό το ερώτημα έδωσε η νορβηγική ναυπηγική εταιρεία Ulstein με τα προσχέδια ενός επαναστατικού σκάφους.

Το μήκους 500 ποδιών σκάφος που σχεδιάζει η εταιρεία το ονόμασε «Τhor» και αυτή η επιλογή δεν φαίνεται να είναι καθόλου τυχαία. Αφενός παραπέμπει στον σκανδιναβικό θεό Thor αλλά και στο θόριο, στοιχείο που θα τροφοδοτεί τον πυρηνικό του αντιδραστήρα μέσα στο ίδιο το σκάφος.

Η πυρηνική ενέργεια λοιπόν ίσως αποτελέσει το «κλειδί» για την πράσινη μετάβαση στις θαλάσσιες μετακινήσεις.

Ένα τέτοιο πλοίο δεν θα χρειαζόταν ποτέ να ανεφοδιαστεί με καύσιμα και θα μπορούσε να δημιουργήσει τη δική του παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία με τη σειρά του θα χρησιμοποιούσε για την τροφοδοσία ενός συνοδευτικού σκάφους. Στην προκείμενη περίπτωση το σκάφος Sif.

SIF

«Η Sif δεν παράγει εκπομπές ρύπων, επομένως μπορεί να κάνει κρουαζιέρα σε πλήρη ηλεκτρική λειτουργία και ο Thor θα ήταν ο σταθμός φόρτισής της», λέει ο επικεφαλής σχεδιαστής της Ulstein Øyvind Gjerde Kamsvåg. «Είναι απλώς σκέψεις αυτή τη στιγμή και μπορεί να μην πραγματοποιηθούν με αυτόν τον τρόπο, αλλά ξεκινούν σημαντικές συζητήσεις» δήλωσε μεταξύ άλλων.

Το πλοίο θα χρησιμοποιούσε έναν αντιδραστήρα «λιωμένου άλατος», έναν τύπο πυρηνικού αντιδραστήρα που δοκιμάστηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1960, ο οποίος ονομάστηκε έτσι επειδή χρησιμοποιούσε ένα μείγμα υγρών αλάτων στον πυρήνα του.

THOR

Αυτοί οι αντιδραστήρες έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια και σύγχρονες εκδόσεις βρίσκονται υπό ανάπτυξη σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Κίνας, του Καναδά και της Δανίας. Ωστόσο, θα περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να διατεθούν στο εμπόριο ή να εγκατασταθούν σε πλοία.

Όμως αξιοποιώντας την δυνατότητα που προσφέρει αυτή η τεχνολογία οι κρουαζιέρες θα αλλάξουν ριζικά και προς το καλύτερο. Θα υπάρχει δυνατότητα ταξιδιοπύ σε πιο απομακρυσμένες ή γραφικές τοποθεσίες όπως η Ανταρκτική, ο Αρκτικός Κύκλος, η Γροιλανδία ή τα νησιά Γκαλαπάγκος.

Πηγή: CNN