Σπάνια άγνωστα θαλάσσια είδη εντόπισαν ερευνητές στον Ινδικό Ωκεανό- Δείτε εικόνες

«Υπάρχουν τυφλά χέλια και τρίποδα ψάρια, ψάρια-τσεκούρια και δρακόψαρα, με βιοφωσφορίζοντα όργανα. Είναι απλά εκπληκτικά».

Σπάνια θαλάσσια είδη ανακάλυψαν επιστήμονες στον Ινδικό Ωκεανό.

Όπως αναφέρει ο Guardian, ερευνητές μελέτησαν τα νερά γύρω από τα νησιά Κόκος και εντόπισαν γιγαντιαία υποβρύχια βουνά και  ζώα της βαθιάς θάλασσας με μαύρο δέρμα και στόματα με αιχμηρούς, διαφανείς κυνόδοντες.

«Αυτή η περιοχή του κόσμου μελετάται τόσο σπάνια», δήλωσε στην Guardian η δρ Μισέλ Τέιλορ από το Πανεπιστήμιο του Έσσεξ και πρόεδρος της Εταιρείας Βιολογίας Βαθέων Θαλασσών.

«Τα πραγματικά αστέρια της παράστασης είναι τα ψάρια», είπε ο δρ Τιμ Ο’Χάρα, από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Museum Victoria.

«Υπάρχουν τυφλά χέλια και τρίποδα ψάρια, ψάρια-τσεκούρια και δρακόψαρα, με βιοφωσφορίζοντα όργανα. Είναι απλά εκπληκτικά».

Μεταξύ της τεράστιας βιοποικιλότητας που διαπίστωσαν οι επιστήμονες, το ψάρι «νυχτερίδα» ήταν το αποκορύφωμα.

Κάθεται στο βυθό απλωέμνο σαν... τηγανίτα και κινείται χάρη σε δύο κοντόχοντρα πτερύγια που λειτουργούν ως πόδια.

Μάλιστα κουνα ένα μικροσκοπικό «δόλωμα» σαν βολβό που είναι χωμένο σε μια κοιλότητα στο ρύγχος του για να ξεγελάσει επίδοξα θηράματα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ένα άγνωστο μέχρι σήμερα τυφλό χέλι, που συλλέχθηκε από βάθος 5.000 μέτρων, καλυμμένο με ζελατινώδες, διαφανές δέρμα.

fefef

Παράλληλα έπιασαν αρχαία δόντια καρχαρία με το δίχτυ δειγματοληψίας που έριξαν στον πυθμένα του ωκεανού.

«Ανήκαν σε γιγάντιους καρχαρίες που έζησαν πριν από εκατομμύρια χρόνια», εξήγησε ο Ο΄Χάρα.

Η ομάδα ανακάλυψε επίσης ένα αχανές θαλάσσιο τοπίο, συμπεριλαμβανομένων τεράστιων βυθισμένων ηφαιστείων, ύψους 5.000 μέτρων.

Χρησιμοποιώντας σόναρ υψηλής ανάλυσης, η ομάδα δημιούργησε λεπτομερείς τρισδιάστατους χάρτες του πυθμένα και ανακάλυψε αρκετές μικρότερες υποθαλάσσιες βουνοκορφές που ήταν άγνωστες προηγουμένως.

fefe

ΠΗΓΗ ΕΙΚΟΝΩΝ: (Benjamin Healley)- (Ben Healley, Museums Victoria)

Πηγή: GUARDIAN