Της Ιωάννας Μάνδρου

Την θεσμοθέτηση Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση με χαρτοφυλάκιο την καλή μεταχείριση και την ευζωία των ζώων ζήτησαν με ερώτηση τους 118 ευρωβουλευτές από τις πολλές χώρες της Ένωσης, ενώ πάνω από 150 μέλη του Ευρωκοινοβουλίου υποστηρίζουν την κίνηση καθώς και χιλιάδες ευρωπαίοι πολίτες.

Η θεσμοθέτηση Επιτρόπου με αρμοδιότητα την ευζωία των ζώων αποτελεί μόνιμη επιδίωξη μεγάλων και σοβαρών φιλοζωικών οργανώσεων που εργάζονται συστηματικά για την καλή μεταχείριση των ζώων, ανάμεσα τους και η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία.

Τα θέματα άλλωστε της καλής μεταχείρισης των ζώων αποτελούν προτεραιότητα και για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως κατέδειξε πρόσφατα έρευνα της εταιρείας IPSOS όπου το 70% των πολιτών σε όλες τις χώρες της Ένωσης, ενδιαφέρεται και αξιώνει μέτρα σε όλα τα επίπεδα για την προσταςία των ζώων και την εξασφάλιση συνθηκών ευζωίας.

Για τη θεσμοθέτηση Επιτρόπου ειδικά για τα ζώα υποστηρικτική θέση έχουν λάβει οι περισςότεροι Έλληνες ευρωβουλευτές, ενώ η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία που κινεί το θέμα από ελληνικής πλευράς, καταβάλλει κάθε προσπάθεια το σύνολο των ευρωβουλευτών μας να υποστηρίξει το σχετικό αίτημα, το οποίο θα τεθεί προς κρίση στα αρμόδια κοινοτικά όργανα.

Η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία,  όπως τονίζει σε δήλωση της η Πρόεδρος της Ειρήνη Μολφέση, στηρίζει το αίτημα και "χαιρετίζει την κίνηση των ευρωβουλευτών" ενώ  "εργάζεται για την ενημέρωση του συνόλου των ευρωβουλευτών μας αλλά και των Ελλήνων πολιτών να στηρίξουν τη θεσμοθέτηση Επιτρόπου για την καλή μεταχείριση των ζώων ώστε η πρόταση που έχει γίνει ήδη και αποτελεί σημαντικό βήμα να γίνει πράξη".

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας:

"Στις 10 Ιανουαρίου 118 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέθεσαν προφορική ερώτηση την οποία προώθησε ο ευρωβουλευτής Niels Fuglsang (Socialists & Democrats, Δανία), υπέρ του διορισμού ενός Ευρωπαίου Επιτρόπου που θα είναι ρητά υπεύθυνος για την καλή μεταχείριση των ζώων.

Η Διάσκεψη των Προέδρων καλείται τώρα να αποφασίσει για τον προγραμματισμό της σε επόμενη συνεδρίαση της ολομέλειας ώστε να απαντήσει η Επιτροπή εντός τριών μηνών και για τη μετατροπή της σε ψήφισμα.

Περισσότεροι από 150 ευρωβουλευτές και πάνω από 140.000 πολίτες εξέφρασαν πρόσφατα την υποστήριξή τους στην εκστρατεία #EUforAnimals την οποία διεξάγουν πάνω από σαράντα οργανώσεις προστασίας των ζώων σε όλη την ΕΕ.  Απαίτησή τους, να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στην καλή μεταχείριση των ζώων μέσω της ρητής  συμπερίληψης αυτής της ευθύνης στο ονομασία της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης και στον τίτλο του αρμόδιου Ευρωπαίου Επιτρόπου. Στο παρόν πλαίσιο, η ευθύνη του Επιτρόπου θα γινόταν «Υγείας, Ασφάλειας των Τροφίμων και Καλής Μεταχείρισης των ζώων».

« Οι ευρωβουλευτές έγραψαν ξανά ιστορία, θέτοντας μαζί –με εντυπωσιακή συμμετοχή βουλευτών– τα θεμέλια για μια Ευρωπαϊκή Ένωση που, με τη θέσπιση ενός Ευρωπαίου Επίτροπου επιφορτισμένου ρητά με αυτή την ευθύνη, θα φροντίζει το θέμα της ευζωίας των ζώων σταθερά και με συνέπεια, όπως απαιτούν οι πολίτες. Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ δεν πρέπει να χάσουν αυτή την ευκαιρία να διασφαλίσουν ότι οι προσπάθειές τους δεν θα ματαιωθούν από μελλοντική Ευρωπαϊκή Επιτροπή με διαφορετική στάση προς το θέμα», σχολίασε ο Michel Vandenbosch, Πρόεδρος της βέλγικης οργάνωσης GAIA.

«Ευχαριστούμε θερμά τον ευρωβουλευτή Niels Fuglsang και τους άλλους ευρωβουλευτές που κατέθεσαν την προφορική ερώτηση, η οποία αποτελεί ορόσημο στην δουλειά που επιτελείται για την  καλή μεταχείριση των ζώων στην ΕΕ" πρόσθεσε η Reineke Hameleers, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Eurogroup for Animals. "Η αποδοχή αυτής της πρότασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ήταν το φυσικό συμπλήρωμα των τωρινών προσπάθειών της και θα χαιρόμασταν να δούμε την κα Κυριακίδη ως πρώτη Ευρωπαία Επίτροπος για την Καλή Μεταχείριση των Ζώων».

Έρευνα της Ipsos που διεξήχθη τον περασμένο Ιούνιο ανέδειξε ότι το 70% των Ευρωπαίων πολιτών πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχει Ευρωπαίος Επίτροπος για την καλή μεταχείριση των ζώων. Ενώ το θέμα των ζώων απασχολεί τους ευρωπαίους πολιτες, οι οποίοι υποστηρίζουν συνεχώς πρωτοβουλίες που στοχεύουν στη βελτίωση του τρόπου μεταχείρισης των ζώων, η προσοχή που έλαβε εντός των Βρυξελλών κυμάνθηκε ανάλογα με τις προτεραιότητες της Επιτροπής που ασκούσε τα καθήκοντά της εκείνη την περίοδο.

Έχουμε την τύχη η παρούσα Επιτροπή να πιστεύει σε αυτό. Έχει ξεκινήσει αναθεώρηση της υφιστάμενης νομοθεσίας για την ευζωία των ζώων και επανειλημμένα ανακοινώσει την πρόθεσή της να ετοιμάσει φιλόδοξες βελτιώσεις μέσα στα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, προηγούμενες Επιτροπές είχαν σχεδόν ανύπαρκτη δράση σε αυτό το μέτωπο και αυτό δύναται να ξανασυμβεί όταν ξεκινήσει τη λειτουργία της η επόμενη Επιτροπή στα τέλη του 2024.

Πρέπει και μπορεί να αποτραπεί νέα περίοδος αδράνειας στο μέτωπο της ευζωίας των ζώων.  Ο δρόμος είναι σαφής: ένας Ευρωπαίος Επίτροπος ρητά επιφορτισμένος με αυτή την ευθύνη"

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις