Κλείσιμο

Σακελλαροπούλου: Τα ζώα είναι συναισθανόμενα όντα, που αξίζουν προστασία και σεβασμό (pics)

Της Σταματίνας Σταματάκου

Η εκλογή της πρώτης γυναίκας Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν υψηλού συμβολισμού και για την φιλοζωία, ένα ζήτημα φαινομενικά χαμηλής πολιτικής που πλέον όμως όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται ως ζήτημα πολιτισμού, όπως είχα γράψει στην Καθημερινή την 19η Μαρτίου 2020.

Η αντιμετώπισή μας στα ζώα αποτελεί καθρέφτη της κοινωνίας μας. Την ίδια ώρα που αρκετοί συμπολίτες μας βρίσκονταν προ των πυλών να εγκαταλείψουν τα κατοικίδια τους που (θα έπρεπε να) αποτελούν μέλη της οικογένειάς τους, ορκιζόταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας η Κατερίνα Σακελλαρόπουλου η οποία μέσα στον καταιγισμό αρνητικών ειδήσεων βρήκε χρόνο και χώρο να μιλήσει και για τα ζώα συντροφιάς. Η νέα Πρόεδρος είναι γνωστή για τις φιλοζωικές της ευαισθησίες. Ο πρωθυπουργός της χώρας αγαπά κι εκείνος ιδιαίτερα τους σκύλους και τις γάτες, έχει διασώσει αδέσποτα που έδωσε προς υιοθεσία ενώ έχει υιοθετήσει μία σκυλίτσα στην Αθήνα και μία άλλη ημίαιμη σκυλίτσα στο σπίτι του στην Κρήτη. Στη συνάντηση που είχαν η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησαν για την κοινή τους αγάπη, εκείνη του είπε πόσο αγαπά τα ζώα και ιδιαίτερα τις γάτες κι εκείνος με τρυφερότητα άρχισε να της περιγράφει την δίκη του σκυλίτσα που παίρνει κάποιες φορές μαζί του ακόμη και στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως της είπε γελώντας, είναι σε μέγεθος γάτας. Αυτή η συζήτηση πραγματοποιήθηκε τη μέρα της ορκωμοσίας της κ. Σακελλαροπούλου και έχει το δικό της συμβολισμό στην Ελλάδα της φόλας, των εγκαταλείψεων και των δημοτικών κυνοκομείων-κολαστηρίων. Μία συζήτηση που έγινε τότε εν μέσω πανδημίας και καταιγιστικών εξελίξεων αυθόρμητα κι από τους δυο σε μία χώρα που κάνει πρωταθλητισμό στις κακοποιήσεις των αδέσποτων αλλά και «δεσποζόμενων» ζώων.

Σήμερα, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων, η κ. Σακελλαρόπουλου δημοσίευσε στο Twitter φωτογραφία της αγκαλιά με μία γατούλα και τα μέλη της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωση Καρπάθου. «Με την ευκαιρία της #WorldAnimalDay2020 συναντήθηκα σήμερα στην Κάρπαθο με εκπροσώπους της ΜΚΟ Animal Welfare Karpathos και ενημερώθηκα για το έργο τους στο νησί. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι τα ζώα είναι συναισθανόμενα όντα, που αξίζουν προστασία και σεβασμό», έγραψε χαρακτηριστικά η κ. Σακελλαρόπουλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του SKAI.gr, η γατούλα που «έκλεψε» την καρδιά της Προέδρου ονομάζεται Καλυψώ και η Πρόεδρος από όταν την είδε δεν την άφηνε στιγμή από τα χέρια της.

Η ελληνοαμερικανίδα κτηνίατρος, Άννα Κατωγυρίτη (Anna Katogiritis) δήλωσε μετά τη συνάντηση της με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο SKAI.gr: «Η συνάντηση μας με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας μας έδωσε μεγάλη ελπίδα σήμερα, καθώς η χώρα μας χρειάζεται περισσότερες ηγετικές μορφές με την δική της ευαισθησία τόσο για το περιβάλλον όσο και για τα ζώα. Η κυρία Σακελλαροπούλου αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Τόσο εγώ όσο και η πρόεδρος της Animal Welfare Karpathos, Σοφία Χήρας, νιώθουμε μεγάλη τιμή για τον χρόνο που μας αφιέρωσε σήμερα η Πρόεδρος».

Μέχρι χθες οι φιλόζωοι χαρακτηρίζονταν ως γραφικοί με την ίδια την φιλοζωία να θεωρείται περιθωριακή. Μάλλον όμως έφτασε η ώρα να εμπεδώσουμε ότι η φιλοζωία είναι ζήτημα πολιτικής και πολιτισμού από τον πρώτο πολίτη με τον θεσμικότερο ρόλο στη χώρα.

Η ανακοίνωση της MKO Animal Welfare Karpathos

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας,  Κατερίνα Σακελλαροπούλου,  συναντήθηκε με εκπροσώπους της MKO Animal Welfare Karpathos την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων

Η αξιότιμη Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επισκέφθηκε την Κάρπαθο για τον εορτασμό της επετείου της επανάστασης της Καρπάθου εναντίον της ιταλικής κατοχής, 5η Οκτωβρίου 1944.  Με ευκαιρία την επίσκεψη αυτή, και εορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, 4 Οκτωβρίου 2020, οι εκπρόσωποι της αστικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Animal Welfare Karpathos (Φιλοζωική Δράση Καρπάθου) Κα. Σοφία Χήρας και Δρ Άννα Κατωγυρίτη, συναντήθηκαν μαζί της κατ'ιδίαν. Κατά την συνάντηση, η αξιότιμη Κα. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ονομάστηκε επίτιμο μέλος της οργάνωσης.

Ο τίτλος του "Επίτιμου Μέλους" απονέμεται σε άτομα που έχουν βοηθήσει σημαντικά τα εκατοντάδες αδέσποτα της Καρπάθου ή έχουν συνεισφέρει στην ευζωία των ζώων σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο. Ο τίτλος δίνεται έπειτα από ομόφωνη απόφαση των δύο διοικητικών επιτροπών της οργάνωσης. Ανάμεσα στα επίτιμα μέλη της Φιλοζωικής Δράσης Καρπάθου συμπεριλαμβάνεται και η φημισμένη πρωτευοντολόγος και  Πρέσβειρας Ειρήνης του ΟΗΕ  Δρ Τζέιν Γκούντολ (Dr. Jane Goodall), η οποία έχει εκφράσει την στήριξη της για την οργάνωση.

Η κυρία Σακελλαροπούλου αποτελεί πρότυπο αρχηγού κράτους, καθότι καθόλη την διάρκεια της επαγγελματικής της σταδιοδρομίας έχει δείξει έμπρακτα την στήριξη της για την προστασία του περιβάλλοντος και των ζώων.

Κατά την κατ' ιδίαν συνάντηση των εκπροσώπων με την Πρόεδρο συζητήθηκαν θέματα όπως η φιλοζωία στην Κάρπαθο και στην Ελλάδα γενικότερα και τρόποι με τους οποίους το κράτος μπορεί να στηρίξει περισσότερο τους εθελοντές που προσπαθούν να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων στην χώρα μας. Οι εκπρόσωποι επισήμαναν τη σημασία της καλής συνεργασίας μεταξύ δήμων και φιλοζωικών οργανώσεων για την επίτευξη του μέγιστου οφέλους για τα ζώα.

Τα ζώα έχουν αναγνωρισθεί πια και επίσημα από την επιστήμη σαν έλλογα όντα και αξίζουν την συλλογική προσπάθεια και αφοσίωση από το κράτος και τους πολίτες για την καλυτέρευση των συνθηκών τους και την προστασία των δικαιωμάτων τους. Η Φιλοζωική Δράση Καρπάθου ( Animal Welfare Karpathos) δεσμεύεται να συνεχίσει τις προσπάθειες για αυτό και ως εκ τούτου συνεργάζεται με αξιόλογες και εγκεκριμένες τοπικές και διεθνείς οργανώσεις. 

Φιλοζωική Δράση Καρπάθου- Animal Welfare Karpathos

www.AnimalWelfareKarpathos.com

Email: Press@AnimalWelfareKarpathos.com

Social Media: @animalwelfarekarpathos