ΚΑΙΡΟΣ

Όργιο αυθαιρεσιών στην παραλιακή

Στη Μαρίνα Ζέας, μπορεί οι δυναμικές κινητοποιήσεις των κατοίκων να απέτρεψαν την επέκταση της Μαρίνας και τη δημιουργία δεξαμενών καυσίμων, όμως η άνευ όρων οικονομική εκμετάλλευση της περιοχής οδήγησε στην εξαφάνιση τμήματος του ιστορικού Κονώνειου Τείχους.

Τα κονώνεια τείχη της Πειραϊκής, στάθηκαν όρθια επί 25 αιώνες. Άντεξαν τις επιδρομές αλλά έπεσαν τελικά στη "μάχη" με τα τραπεζοκαθίσματα.

Βυθίστηκαν κάτω από τόνους τσιμέντου για να εξυπηρετήσουν... επιχειρηματικές ανάγκες.

Το κέντρο "Ιππόκαμπος" ήταν από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα, καθώς είχε χτιστεί πάνω από τα τείχη.

Οι αυθαίρετες κατασκευές του κέντρου "Αχινός" λειτουργούν κανονικά, αν και υπάρχουν πρωτόκολλα κατεδάφισης. Το τελευταίο εκδόθηκε στις 27-11-2006 και όριζε ότι εντός 20 ημερών πρέπει να απομακρυνθούν, κάτι που δεν έγινε.

Από την πλευρά του δήμου, σημειώνεται ότι το θέμα είναι υπό διερεύνηση και αναγνωρίζεται πως οι διαμαρτυρίες κατοίκων και αρχαιολόγων, δεν στάθηκαν ικανές να ανακόψουν την... επέλαση των αναψυκτηρίων.

Να σημειωθεί, ότι με μυστηριώδη σύμβαση ανάμεσα στη Μαρίνα Ζέας ΑΕ και τα λατομεία Κυριακού, μπάζα και πέτρες από το λατομείο μεταφέρονται προς απόθεση στη θάλασσα.

Στον Άλιμο, τη Γλυφάδα και τη Βούλα, η αυθαιρεσία έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Αναψυκτήρια μετατρέπονται σε πολυτελή εστιατόρια, επεκτείνοντας τα κτίσματά τους και καταπατώντας τον αιγιαλό. Και όλα αυτά με την ανοχή των μισθωτών τους.

Σύμφωνα με τον πρώην δημοτικό σύμβουλο Αλίμου Αριστείδη Θωμόπουλο, το "Όστρια" είχε καταλάβει το 1996 περίπου 450 τετραγωνικά μέτρα παραλίας και αιγιαλού.

Είχε εκδοθεί πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής από την κτηματική υπηρεσία Πειραιά και πρόστιμο, αλλά τελικά μισθώθηκε στην επιχείρηση προκειμένου να τη χρησιμοποιεί.
Ο αναπληρωτής νομάρχης Αθηναίων, Χάρης Πασβαντίδης, δήλωσε στο ΣΚΑΪ ότι "δεν μπορείς να κατεδαφίσεις αν δεν υπάρχει τελεσίδικη απόφαση δικαστηρίου κι αυτή για να βγει μπορεί να πάρει και τρία και τέσσερα χρόνια".

Και συνέχισε: "Το ζήτημα είναι πού βρίσκονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί όταν ο εκάστοτε επιχειρηματίας προχωρά σε αυθαίρετες επεκτάσεις, καθώς κάτι τέτοιο χρειάζεται χρόνο και είναι αδύνατον να μη γίνει αντιληπτό".

Ο Σύνδεσμος Κατοίκων Αιξωνής Γλυφάδας, με έγγραφό του καταγγέλλει στο ΣΚΑΪ παράνομες εργασίες επέκτασης στα κέντρα Galea και Le Palmier της Βούλας.

Συγκεκριμένα αναφέρει πως με το πρόσχημα της αποκατάστασης ζημιών τα κτίρια έχουν επεκταθεί κατά το διπλάσιο. Σύμφωνα μάλιστα με τα μέλη του Συνδέσμου, τα επίμαχα έγγραφα έχουν αποσταλεί σε δήμο, Πολεοδομία, και Τουριστικά Ακίνητα αλλά ουδείς ενδιαφέρθηκε.

Την ίδια ώρα, επιχειρηματίες και τοπικές αρχές ανταλλάσσουν κατηγορίες, με τους ιδιοκτήτες των κέντρων από τη μεριά τους να κατηγορούν τους δήμους για διαφθορά και εκβιασμούς, ιδιαίτερα κατά τις προεκλογικές περιόδους.

Ο επιχειρηματίας, Στιβ Κακέτσης, κάνει λόγο για εκβιασμό των επιχειρηματιών από τους δήμους.

Η παραλιακή "έχει πάρει φωτιά" μετά τον ξυλοδαρμό δυο αντιδημάρχων του ελληνικού που προσπάθησαν να κλείσουν την πιστά Καρτ, ενώ παράλληλα δεν επέτρεψαν τη συνέχιση των εργασιών επέκτασης στο κέντρο διασκέδασης γαλάζιο.

Φαίνεται πως για ακόμη ένα καλοκαίρι, με αφορμή τα 15 χιλιόμετρα παράλιας, δήμαρχοι και επιχειρηματίες αναμένεται να ανεβάσουν από νωρίς την θερμοκρασία.Πηγή: Κατερίνα Χριστοφιλίδου, Ναντίν Χαρδαλιά, Νίκος Υποφάντης