ΚΑΙΡΟΣ

Οι επιπτώσεις της αφαλάτωσης

Στη Μέση Ανατολή, η έλλειψη νερού διαγράφεται ανάγλυφα. Η στάθμη του νερού στη Νεκρά Θάλασσα πέφτει κατά ένα και πλέον μέτρο ετησίως.

Ο ποταμός Ιορδάνης, που τροφοδοτεί τη Νεκρά Θάλασσα, μοιάζει πλέον με μεγάλο ρυάκι. Η ζήτηση για νερό που πίνεται, ή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αγροκαλλιέργειες, έχει τις συνέπειές της.

Μονάδες αφαλάτωσης, που παράγουν γλυκό νερό, έχουν ανοίξει σε όλη την έκταση της Μέσης Ανατολής. Χρησιμοποιούνται διάφορες μέθοδοι, μια από τις οποίες είναι η εξάτμιση και υγροποίηση του αρμυρού νερού, κατά την οποία αφαιρείται το αλάτι.

Μια πιο πρόσφατη τεχνική είναι να περνά το νερό μέσα από μια μεμβράνη, που χωρίζει τα ψήγματα άλατος από το υπόλοιπο διάλυμα.

Η οργάνωση "Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση" θεωρεί ότι η αφαλάτωση είναι εξαιρετικά επιζήμιος τρόπος για την παραγωγή γλυκού νερού και έχει ιδιαίτερο ενεργειακό κόστος, επιδεινώνοντας το πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Επιπλέον, τα υποπροϊόντα των μονάδων αφαλάτωσης είναι εξαιρετικά επιζήμια για το φυσικό περιβάλλον στις ακτές.

Η οργάνωση υποστηρίζει ότι πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για την ανακύκλωση και τη διατήρηση του νερού. Και εν τω μεταξύ, ειδικοί προβλέπουν ότι το νερό θα παίξει κεντρικό ρόλο σε πολλές μελλοντικές συγκρούσεις ανά τον κόσμο.Πηγή: Πηγη: BBC (Επιμέλεια: Νίκος Σταμπάκης)