Κλείσιμο

Ο Πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα του για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Το στίγμα των προθέσεών του ως προς το πρόσωπο που θα προτείνει για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, έδωσε από τη Βουλή ο πρωθυπουργός λίγο πριν την ψηφοφορία για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα κινηθεί σε ένα υπερκομματικό πρόσωπο ευρείας αποδοχής.

«Η πρόβλεψη για εκλογή του με σχετική πλειοψηφία δεν αναιρεί την πολιτική ευθύνη της εκάστοτε πλειοψηφίας να αναζητεί ένα πρόσωπο που θα εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Άλλωστε κι αυτή η επιλογή θα είναι πάντα ανοιχτή στην κρίση των πολιτών», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, αποκρούοντας τα πυρά του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ περί κυβερνητικής επιδίωξης για Πρόεδρο «κομματάρχη».

Η εν λόγω αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη πάντως ερμηνεύτηκε ως ειλημμένη απόφασή του για ένα υπερκομματικό πρόσωπο κι ως απομάκρυνση των σεναρίων περί υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας προερχόμενου από την «γαλάζια» παράταξη.

Σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα για τον τρόπο εκλογής ΠτΔ

Δριμύ κατηγορώ εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΝΔ για την πρότασή της αναφορικά με τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, χαρακτηρίζοντάς τη «μεγάλο φάουλ» και επιμένοντας στην άμεση εκλογή του από το λαό σε περίπτωση αδιεξόδου.

«Η πρόταση της ΝΔ σήμερα είναι το αδιανόητο. Προτείνει μέχρι 5 ψηφοφορίες. Στην 4η εκλογή με 151, δηλαδή κομματάρχης Πρόεδρος και στην τελευταία ψηφοφορία εκλογή με σχετική ψηφοφορία. Διοικητή ΔΕΚΟ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κηπουρός του κόμματος.  Μα είναι δυνατόν;», ανέφερε δηκτικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήκωσε το γάντι και αντέστρεψε τα πυρά επιστρατεύοντας και την ειρωνεία.

«Με τη δική σας πρόταση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καθίσταντο πρόσωπο με κομματική ταυτότητα. Εμείς δεν θέλουμε να εμπλακεί στα γρανάζια της πολιτικής διαδικασίας. Αυτή την πρόταση εισηγούμαστε. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί.  Από την πρότασή μας το 2014 μεσολάβησε μια ωμή καταστρατήγηση του νοήματος του Συντάγματος από εσάς προσωπικά το 2014. Κι εσάς προσωπικά να προτείναμε για ΠτΔ αντίθετος θα ήσασταν. Τόσο θέλατε να αξιοποιήσετε το Σύνταγμα ως Βουλή για να διαλύσετε τη Βουλή», επισήμανε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η πρόταση της ΝΔ εξασφαλίζει την αποσύνδεση της αδυναμίας εκλογής ΠτΔ από τη διάλυση της Βουλής και άρα την πολιτική σταθερότητα.