ΚΑΙΡΟΣ

Νέο σχέδιο προστασίας για τον Κηφισό

Νέες ζώνες παραγωγικών δραστηριοτήτων, για τη μετεγκατάσταση βιομηχανιών που βρίσκονται στον Κηφισό, προβλέπει η πρόταση του Νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας.

Με αφορμή ερώτηση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη και των βουλευτών Θανάση Λεβέντη και Γρηγόρη Ψαριανού για τη συνεχή υποβάθμιση του Κηφισού ποταμού, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής απέστειλε στη Βουλή έγγραφο, με το οποίο ενημερώνει ότι «στην πρόταση για το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση προβλέπονται νέες ζώνες παραγωγικών δραστηριοτήτων έκτασης περίπου 20.000 στρεμμάτων, όπου θα είναι δυνατή η μετεγκατάσταση των εν λόγω βιομηχανιών».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ενημερώνει τους βουλευτές ότι θα υπάρξει χρηματοδότηση δράσεων υποστήριξης του Φορέα Διαχείρισης και Ανάπλασης του ποταμού Κηφισού. Η χρηματοδότηση θα αφορά και «επιδεικτικά έργα ανάπλασης» και έργα απορρύπανσης τμημάτων του Κηφισού ποταμού, καθώς και προγραμμάτων μέτρησης της ρύπανσης του.

Επιπλέον, ο υπουργός ενημερώνει ότι η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος έχει ενεργήσει 70 επιθεωρήσεις στην ευρύτερη περιοχή και έχει διαπιστώσει παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας σε 51 περιπτώσεις. Οι πράξεις βεβαίωσης παράβασης απεστάλησαν στην αρμόδια εισαγγελία πρωτοδικών και στις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες.

Επίσης, Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος συνεργάζεται με Κλιμάκιο Ελέγχου του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης με αντικείμενο τον έλεγχο των Υπηρεσιών που είναι αρμόδιες για την αδειοδότηση και τη λειτουργία των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης και οι βουλευτές Θανάσης Λεβέντης και Γρηγόρης Ψαριανός, έχουν χαρακτηρίσει ανησυχητική τη σημερινή εικόνα του Κηφισού με τις διαρκείς καταπατήσεις και τις αυθαιρεσίες (κατασκευές και επιχωματώσεις στην κοίτη του ποταμού) και έχουν επισημάνει ότι οι ρυπογόνες επιχειρήσεις και βιοτεχνίες που έπρεπε να έχουν απομακρυνθεί από τις όχθες του Κηφισού εδώ και χρόνια, ότι μόνο παραμένουν αλλά χρησιμοποιούν το ποτάμι ως «χωματερή».

Ταυτόχρονα, έχουν προειδοποιήσει ότι ο Φορέας Διαχείρισης και Ανάπλασης του Κηφισού κινδυνεύει με παύση της λειτουργίας του επειδή ανακλήθηκε η αρχική έγκριση των αντίστοιχων λειτουργικών δαπανών. Πηγή: skai.gr