Νέα Υόρκη: Ρολόι μετράει αντίστροφα για την ολική κλιματική καταστροφή

«Η Γη έχει προθεσμία», και μια οθόνη LED αναβοσβήνει κάθε λίγα λεπτά για να μας το υπενθυμίζει. Από τις 25 Σεπτεμβρίου, που φτιάχτηκε η οθόνη με την αντίστροφη μέτρηση, η προθεσμία για την ολική κλιματική καταστροφή είναι περίπου επτά χρόνια και 97 ημέρες.

Οι Νεοϋορκέζοι είχαν άλλο ένα πράγμα να τους αγχώνει πλέον πέρα από την πανδημία του κορωνοϊού.

Το περίφημο “Climate Clock” εγκαταστάθηκε προσωρινά σε γνωστό κτίριο του Μανχάταν και υπενθυμίζει στον κόσμο ότι μια άλλη τεράστια κρίση πλησιάζει.

Το εικονικό ψηφιακό ρολόι “Metronome” τοποθετήθηκε σε ένα κτίριο της 14ης οδού που βλέπει στην Union Square, ενώ θα λειτουργούσε μόνο μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, το διάστημα αυτό ήταν αρκετό για να περαστεί το μήνυμα.

Το “Climate Clock” φτιάχτηκε, επίσης, για να μας υπενθυμίζει και το χρόνο που απομένει για να αποτρέψουμε μια ολοκληρωτική κλιματική καταστροφή.

Εγκαταστάθηκε από τους συνιδρυτές του έργου Gan Golan και Andrew Boyd για την Εβδομάδα Κλίματος και μετράει τα χρόνια, τις ημέρες, τις ώρες, τα λεπτά και τα δευτερόλεπτα που απομένουν έως ότου περιοριστούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αρκετά για να δώσουν στη Γη 67% πιθανότητα να διατηρήσει τη θερμοκρασία της.
Ο περιορισμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 ° C είναι ζωτικής σημασίας, λένε οι επιστήμονες, εάν θέλουμε να αποφύγουμε μερικές από τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένων των μη βιώσιμων αυξανόμενων επιπέδων της θάλασσας, των πλημμυρών, της απώλειας κοραλλιογενών υφάλων, των πυρκαγιών και άλλων καταστροφών.

Η προθεσμία βασίζεται σε δεδομένα από το Mercator Research Institute on Global Commons and Climate Change (MCC), δημιουργό του "Carbon Clock".

Παρά το επείγον μήνυμα, οι δημιουργοί του ρολογιού λένε ότι η τρέχουσα πορεία του πλανήτη δεν είναι ασταμάτητη. Το ρολόι δείχνει δύο αριθμούς. Ο κόκκινος αριθμός είναι η προθεσμία για να ληφθεί αποφασιστική ενέργεια για να συνεχίσει να θερμαίνεται η Γη κάτω από το όριο των 1,5 ° C. 

Ο δεύτερος αριθμός, με πράσινο χρώμα, παρακολουθεί το αυξανόμενο ποσοστό της παγκόσμιας ενέργειας που παρέχεται σήμερα από ανανεώσιμες πηγές. Ο στόχος είναι να αυξηθεί αυτό το ποσοστό σε 100% προτού το ρολόι αντίστροφης μέτρησης φτάσει στο μηδέν.

Οι καλλιτέχνες εγκατέστησαν ένα παρόμοιο ρολόι στο Βερολίνο πέρυσι και σκοπεύουν να δημιουργήσουν ένα άλλο ρολόι στο Παρίσι τον επόμενο χρόνο. Ο Golan και ο Boyd βρίσκονται σε συνομιλίες με άλλες πόλεις για να φτιάξουν τα δικά τους κλιματικά ρολόγια.

Πηγή: Forbes