Κλείσιμο

Η Γη «πνίγεται»: Για σταθερή αύξηση της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας τις τελευταίες 3 δεκαετίες, προειδοποιεί η NASA

Επιπλέον, η παγκόσμια μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ τον Ιούνιο

Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει σταθερά, προκαλώντας συναγερμό λόγω των σημαντικών επιπτώσεών της για τις παράκτιες περιοχές και τα οικοσυστήματα παγκοσμίως.

Η παρατηρούμενη αύξηση της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας αποδίδεται κυρίως σε δύο κρίσιμους παράγοντες που συνδέονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη: το προστιθέμενο νερό από την τήξη των στρωμάτων πάγου και των παγετώνων και την επέκταση του θαλασσινού νερού καθώς θερμαίνεται, σύμφωνα με στοιχεία της NASA από τον Φεβρουάριο.

Η ολοκληρωμένη ανάλυση της NASA, που προέρχεται από δορυφορικές παρατηρήσεις, παρουσιάζει μια σαφή εικόνα μιας συνεπούς και σταδιακής ανόδου της στάθμης της θάλασσας παγκοσμίως τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Η παγκόσμια μέση στάθμη της θάλασσας έχει αυξηθεί κατά περίπου 98,5 χιλιοστά (3,87 ίντσες) από το 1993, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, η παγκόσμια μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ τον Ιούνιο, με τον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό να αντιμετωπίζει εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας και πολλαπλούς ακραίους θαλάσσιους καύσωνες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στις αρχές αυτού του μήνα από την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus (C3S).

Η ανάλυση από το C3S υποδηλώνει ότι αυτά τα περιστατικά επηρεάστηκαν τόσο από βραχυπρόθεσμες αλλαγές στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία όσο και από μακροπρόθεσμες αλλαγές στον ωκεανό.
Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας το Μάιο έσπασαν προηγούμενα ρεκόρ, και αυτή η τάση συνεχίστηκε τον Ιούνιο, με ακόμη πιο σημαντικές ανωμαλίες από τον μέσο όρο, ανέφεραν τα στοιχεία.

Πηγή: skai.gr