Μυστηριώδης «γλίτσα» στη Θάλασσα του Μαρμαρά προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς (pics)

Λευκά στρώματα που μοιάζουν με γλίτσα έχουν εμφανιστεί στην επιφάνεια της Θάλασσας του Μαρμαρά και ανησυχούν τόσο τους κατοίκους όσο και τους ειδικούς.

Σύμφωνα με την Hurriyet Daily News, η γλίτσα αυτή έχει προκαλέσει ρύπανση στη θάλασσα και έσκισε τα δίχτυα των ντόπιων ψαράδων.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι ενδέχεται να προκύψουν σοβαρότερες συνέπειες στο μέλλον από την αύξηση της θαλάσσιας αυτής βλέννας, εάν δεν ληφθούν μέτρα.

Η Θάλασσα του Μαρμαρά βρίσκεται σε μια επικίνδυνη κατάσταση, από βάθος 25 μέτρων έως τον πυθμένα, σύμφωνα με τον Μουσταφά Οζτούρκ, εξέχοντα περιβαλλοντικό μηχανικό.

«Το οξυγόνο είναι πολύ κάτω από τα κανονικά επίπεδα. Επειδή τα μολυσμένα νερά της Μαύρης Θάλασσας παραμένουν στη Θάλασσα του Μαρμαρά εδώ και πέντε ή έξι μήνες», δήλωσε ο Οζτούρκ. 

Εξηγώντας ότι η θαλάσσια βλέννα προκαλείται από τη συσσώρευση αζώτου, φωσφόρου και άνθρακα σε βιομηχανικά και γεωργικά λύματα, ο Οζτούρκ σημείωσε ότι υπήρξε αύξησή της λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη. 

Εντωμεταξύ, οι ψαράδες στην περιοχή προέτρεψαν επίσης τις τοπικές αρχές να διερευνήσουν την αιτία της θαλάσσιας γλίτσας, σημειώνοντας ότι δεν μπορούν να πλεύσουν και θα αναγκαστούν κλείσουν την αλιευτική περίοδο νωρίς.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι τα μη επεξεργασμένα απόβλητα που απορρίπτονται στη Θάλασσα του Μαρμαρά και η κλιματική αλλαγή προκάλεσε τη ρύπανση της θάλασσας. 

«Θα σώσουμε τις θάλασσές μας από αυτήν την καταστροφή, που φτάνει έως τη Θάλασσα του Μαρμαρά», είπε ο Ερντογάν και τόνισε ότι «πρέπει να κάνουμε αυτό το βήμα χωρίς καθυστέρηση.»

Με πληροφορίες από: Hurriyet Daily News και Associated Press