Μητσοτάκης: Tέλος τα ΙΧ βενζίνης ή Ντίζελ από το 2030 κι οι καυστήρες πετρελαίου από το 2023

Το τέλος των αυτοκινήτων με κινητήρες βενζίνης και ντίζελ από το 2030 και για τα ταξί από το 2025 προανήγγειλε στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον, ο νέος κλιματικός νόμος θα απαγορεύει από το 2023 την εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου σε όλα τα νέα σπίτια όπου που υπάρχει επαρκές δίκτυο φυσικού αερίου.

Κάθε καινούργιο αυτοκίνητο το οποίο θα πωλείται σε 9 χρόνια από σήμερα θα πρέπει να είναι ηλεκτρικό ή υδρογόνου, ανοίγοντας το δρόμο για το πέρασμα των κινητήρων βενζίνης και ντίζελ στην ιστορία. 

Για τις αλλαγές στα ταξί, η κυβέρνηση επιδιώκει να πατήσει το γκάζι παραπάνω. Από το 2025  τα νέα ταξί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, θα πρέπει να είναι ή ηλεκτρικά ή οχήματα μηδενικών εκπομπών ρύπων.

Το ίδιο θα ισχύσει και για το 1/3 των αυτοκινήτων που ανήκουν σε εταιρίες ενοικίασης οχημάτων. 

Σε λιγότερο από 14 μήνες από σήμερα, κάθε νέο σπίτι που κατασκευάζεται σε περιοχές όπου υπάρχει επαρκές δίκτυο φυσικού αερίου, θα πρέπει να έχει κλειστή την πόρτα στο πετρέλαιο .

Από το 2023 για τα νεόδμητα θα απαγορεύεται η εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου .

Στο υπουργικό συμβούλιο παρουσιάστηκε ο πρώτος κλιματικός νόμος της χώρας με τον πρωθυπουργό να υπενθυμίζει ότι το αργότερο το 2023 θα έχουν κλείσει όλες οι παλιές ρυπογόνες μονάδες της ΔΕΗ και ως το 2028 θα έχει επιτευχθεί πλήρης απεξάρτηση από την καύση λιγνίτη.
 

Ο Πρωθυπουργός αύριο θα βρεθεί στη Χάλκη όπου θα εγκαινιάσει την πρωτοβουλία GR - eco islands, για τη μετάβαση των νησιών  στην πράσινη εποχή με κάλυψη των αναγκών ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Πηγή: skai.gr