Με θετικές και αρνητικές εκπλήξεις το νεότερο σχέδιο κειμένου αποφάσεων της COP26

Λονδίνο Θανάσης Γκαβός

Μικτές αντιδράσεις έχει προκαλέσει το νεότερο, τρίτο σχέδιο του κειμένου αποφάσεων της κλιματικής διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών COP26 που συνεχίζεται σήμερα στη Γλασκώβη, σε παράταση του αρχικού προγράμματος που προέβλεπε λήξη της διάσκεψης το βράδυ της Παρασκευής.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως η Greenpeace και πολιτικοί σχολιαστές επισημαίνουν ως εξαιρετικά θετική και ως ένα βαθμό απρόσμενη τη διατήρηση στο κείμενο την αναφορά σε «σταδιακή κατάργηση της απεριόριστης ενέργειας από άνθρακα και των μη αποδοτικών επιχορηγήσεων για ορυκτά καύσιμα».

Η φράση αυτή καλεί τις χώρες να μην επιτρέπουν την έκλυση επικίνδυνων ρύπων σε περίπτωση χρήσης άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας, π.χ. με την αιχμαλώτιση των ρύπων διοξειδίου του άνθρακα και να σταματήσουν τη χρηματοδότηση προγραμμάτων ορυκτών καυσίμων, πλην περιπτώσεων που αυτό κρίνεται απαραίτητο για το όφελος φτωχότερων κοινοτήτων.

Η συμπερίληψη της αναφοράς αυτής θεωρείται σημαντική διότι αν υιοθετηθεί θα είναι η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για κατάργηση ορυκτών καυσίμων σε παρόμοια συμφωνία στο πλαίσιο διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών. Θεωρείται ότι χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και η Αυστραλία επιχείρησαν να μετριάσουν ή και να αφαιρέσουν πλήρως τη συγκεκριμένη αναφορά.

Μια πρόσθετη φράση σε αυτή την παράγραφο αναγνωρίζει την ανάγκη για «υποστήριξη προς μία δίκαιη μετάβαση».

Διατηρείται επίσης το αίτημα προς τις κυβερνήσεις να παρουσιάσουν εντός του 2022 «ενδυναμωμένα» εθνικά σχέδια για τη μείωση εκπομπής ρύπων έως το 2030.

Πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις, ωστόσο, καταδικάζουν ως ανεπαρκές ή ακόμα και «προδοτικό» προς τις αναπτυσσόμενες χώρες το νέο σχέδιο του κειμένου αποφάσεων καθώς δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένη δέσμευση για τη δημιουργία ενός χρηματοδοτικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων ζημιών από την κλιματική αλλαγή.

Το νέο προτεινόμενο κείμενο αποφάσεων σημειώνει «με μεγάλη ανησυχία» ότι δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος χρηματοδότησης των αναπτυσσόμενων χωρών με 100 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο από τις αναπτυγμένες χώρες.

Περιέχεται επίσης έκκληση για διπλασιασμό των οικονομικών δεσμεύσεων από τις κυβερνήσεις των αναπτυσσόμενων χωρών, καθώς και μία δέσμευση για συναντήσεις υψηλού επιπέδου με θέμα τη χρηματοδότηση για το κλίμα το 2022, το 2024 και το 2026.

Σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η βρετανική προεδρία της COP26, το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί μία άτυπη συνεδρίαση της ολομέλειας με σύντομες τοποθετήσεις των διαπραγματευτικών ομάδων και αν υπάρξει τελική συμφωνία θα επικυρωθεί σε νέα επίσημη ολομέλεια αργά το απόγευμα.