Ξανά στον Ασωπό ο ΣΚΑΪ

Στον Ασωπό επέστρεψε δύο χρόνια μετά τη μεγάλη εκστρατεία καθαρισμού ο ΣΚΑΪ, καθώς το ποτάμι εξακολουθεί να είναι αποδέκτης λυμάτων από τη βιομηχανική περιοχή των Οινοφύτων.

Η ειδική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος Μαργαρίτα Καραβασίλη παραδέχτηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή της νομοθεσίας και η πολιτεία δεν μπορεί ακόμη να διαχειριστεί το προβλήματα με τα επικίνδυνα τοξικά απόβλητα.

Χαρακτηριστικά η κα. Καραβασίλη σημείωσε ότι η τραγωδία του Ασωπού εξακολουθεί και υπάρχει και ότι πρόκειται για ζήτημα με άμεσες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.

Σημείωσε ότι ήδη έχουν γίνει πολλά, αλλά το πρόβλημα είναι σύνθετο, ενώ τόνισε ότι αποτελεί προτεραιότητα για την υπουργό Τίνα Μπιρμπίλη.

Είπε ακόμα, ότι πρέπει μέχρι το τέλος του 2011 να έχουν ελεγθεί οι αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων που βρίσκονται στην περιοχή.

Η κα. Καραβασίλη υπογράμμισε ότι το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας είναι το ότι δεν έχει αποκτήσει τους χώρους για την επεξεργασία των επικίνδυνων λυμάτων.
Ο κόσμος σε ορισμένες περιοχές, όπως η Μεσσαπία, εξακολουθεί να καταναλώνει νερό επιβαρημένο με εξασθενές χρώμιο, σημείωσε ο χημικός, Θανάσης Παντελόγλου.

Αναφερόμενος στις άδειες των επιχειρήσεων που βρίσκονται στην περιοχή, είπε ότι δεν αντιμετωπίζουν τίποτα και θυματοποιούν τον κόσμο.
Ο πατήρ Ιωάννης Οικονομίδης, ο οποίος ηγείται της κίνησης πολιτών για το πρόβλημα του Ασωπού είπε ότι είναι απαραίτητο να ενημερωθεί ο κόσμος για τους κινδύνους που εγκυμονεί η κατανάλωση νερού με εξασθενές χρώμιο.

Εξέφρασε ακόμα την πρόθεσή τους να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη κατά του υπουργείου Υγείας και της Γραμματείας Υδάτων, καταγγέλλοντας παράλληλα, ότι δεν έχουν κάνει τίποτα για να προφυλάξουν τη δημόσια υγεία.

Τέλος, ο δήμαρχος Τανάγρας Ευάγγελος Γεωργίου κατήγγειλε ότι καταργήθηκε το γραφείο περιβάλλοντος στα Οινόφυτα και σημείωσε ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για επίλυση του προβλήματος.

Η έρευνα του σταθμού μας θα συνεχιστεί.
Πηγή: skai.gr