Κλιματική αλλαγή: Tην 1η Νοεμβρίου ξεκινά στην Γλασκώβη η σύνοδος COP26

Κλιματική αλλαγή: Tην 1η Νοεμβρίου ξεκινά στην Γλασκώβη η σύνοδος COP26

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Διάρκεια δύο εβδομάδων θα έχουν οι εργασίες της πολυαναμενόμενης Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26) που θα διεξαχθεί το Νοέμβριο στη Γλασκώβη, σύμφωνα με το περιεκτικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε η βρετανική προεδρία.

Η έναρξη θα γίνει με τη σύνοδο των ηγετών στις 1-2 Νοεμβρίου. Στη συνέχεια κάθε ημέρα οι σύνεδροι θα εστιάζουν σε διαφορετική θεματική, από την πρόοδο στις βασικές προτεραιότητες όπως η καθαρή ενέργεια, ο μηδενισμός των ρύπων στις μεταφορές και η προστασία της φύσης, μέχρι τη διασφάλιση της συμμετοχής γυναικών, κοριτσιών και νεολαίας στο επίκεντρο της κλιματικής δράσης.

Διαθεματικές ενότητες όπως η επιστήμη, η καινοτομία και η συμπερίληψη θα τρέχουν καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος, καθώς και η ανάγκη μετριασμού της κλιματικής αλλαγής, η προσαρμογή στις συνέπειές της και η κινητοποίηση δημόσιας και ιδιωτικής χρηματοδότησης.

Οι θεματικές κάθε μέρας θα συνοδεύονται από εκθέσεις και εκδηλώσεις στη Γλασκώβη.

Το πρόγραμμα της Προεδρίας θα τρέχει παράλληλα με τις επίσημες διαπραγματεύσεις οι οποίες βρίσκονται στο επίκεντρο της Συνόδου των ΗΕ και έχουν στόχο να κλείσουν τις εκκρεμότητες που προέκυψαν από τη Συμφωνία του Παρισιού. 

Οι τέσσερις βασικοί στόχοι είναι: η εξασφάλιση μηδενικής κατά συμψηφισμό εκπομπής ρύπων έως το 2050 και η διατήρηση εντός τροχιάς του στόχου συγκράτησης της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στον ενάμισι βαθμό Κελσίου - η προσαρμογή κοινοτήτων και φυσικών οικοσυστημάτων - η κινητοποίηση χρηματοδοτικών πηγών - η αναβάθμιση της διεθνούς συνεργασίας κατα της κλιματικής αλλαγής.

Ο Πρόεδρος της COP26, Άλοκ Σάρμα, δήλωσε: «Η σύνοδος COP26 στη Γλασκώβη είναι η μεγαλύτερη ελπίδα μας να προστατεύσουμε τον πλανήτη, χτίζοντας ένα καλύτερο μέλλον και κρατώντας ζωντανό τον στόχο περιορισμού της μέσης αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου.
 
»Με ικανοποιεί η πρόοδος και η δυναμική που καταγράφεται στους τέσσερις βασικούς στόχους, για τους οποίους συζητούμε με διάφορες κυβερνήσεις ανά τον κόσμο και το πρόγραμμα της συνόδου θα κτίσει πάνω σε αυτές, καθ' όλη τη διάρκεια των δύο εβδομάδων».
 
Το λεπτομερές πρόγραμμα και το πλάνο των διαπραγματεύσεων θα δημοσιευτούν σε μεταγενέστερο στάδιο.
 

Πηγή: skai.gr