Ο εφιάλτης της κλιματική αλλαγή στην Ευρώπη: Καύσωνες, πυρκαγιές και ποτάμια που στερεύουν

Ξηρασία Βρετανία

Μείωση της στάθμης του νερού σε Ρήνο και Δούναβη. Καταστροφικές πυρκαγιές σε Ισπανία και Πορτογαλία. Σε έκτακτη ανάγκη η  Βρετανία λόγω της πρωτοφανούς ξηρασίας.

Πρωτοφανής καύσωνας και ανεξέλεγκτες πυρκαγιές πλήττουν τις ευρωπαϊκές χώρες, με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής 

Στον ποταμό Ρήνο, που αποτελεί πυλώνα των οικονομιών της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Ελβετίας, έχει μειωθεί τόσο η στάθμη του νερού ώστε δεν μπορούν να διέλθουν πλοία. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της γερμανικής κυβέρνησης το βάθος του ποταμού, στο πέρασμα Κάου δυτικά της Φρανκφούρτης αναμένεται στις 15 Αυγούστου να πέσει στα 30 εκατοστά.

Πολύ χαμηλή η στάθμη των νερών και στον Δούναβη που διασχίζει την κεντρική Ευρώπη φτάνοντας μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα.

Στη Βρετανία πολίτες σπεύδουν στα σούπερ μάρκετ και εξαφανίζουν από τα ράφια τα εμφιαλωμένα νερά, μετά την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πρωτοφανούς ξηρασίας.

Στη Γαλλία έχει ξεκινήσει η επιβολή προστίμων για τους επιχειρηματίες της πρωτεύουσας που αφήνουν ανοικτές τις πόρτες των καταστημάτων τους την ώρα που λειτουργεί ο κλιματισμός. Στη Λιόν απαγορεύτηκε η λειτουργία των πλυντηρίων αυτοκινήτων λόγω ξηρασίας.

Γερμανία και Πολωνία προσπαθούν να εντοπίσουν την αιτία θανάτου χιλιάδων ψαριών στον ποταμό Όντερ.

Ισπανία και Πορτογαλία είναι αντιμέτωπες με μεγάλες πυρκαγιές αυτό το το καλοκαίρι. Στην Πορτογαλία, φωτιά που μαίνεται για έβδομη μέρα, έχει καταστρέψει σχεδόν το 15% του εθνικού πάρκου Σερα Ντα Εστέλα.

Πηγή: skai.gr