Κινδυνεύει από πλημμύρες η Θεσσαλονίκη...

Το Παρίσι, η Θεσσαλονίκη, το Βουκουρέστι και η Βαρκελώνη είναι τέσσερις από τις ευρωπαϊκές πόλεις που κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν σοβαρά, καθώς τα 3/4 της επιφάνειας τους είναι δομημένα , γεγονός που σημαίνει οτι το νερό δεν μπορεί εύκολα να διαφύγει, σε περίπτωση ισχυρής βροχόπτωσης.

Τα δεδομένα αυτά κατέγραψε στο διαδραστικό χάρτη Eye on Earth η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος, σε έρευνα που έκανε για τις δυνατότητες προσαρμογής των ευρωπαϊκών πόλεων στην κλιματική αλλαγή, μελετώντας τα χαρακτηριστικά όλων των ευρωπαϊκών πόλεων, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα των δικτύων αποχέτευσης που διαθέτουν προκείμενου να απορροφήσουν μεγάλο όγκο νερού.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι πόλεις με μεγάλο ποσοστό δομημένου χώρου διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο και ο κίνδυνος αυτός γίνεται μεγαλύτερος λόγω και της κλιματικής αλλαγής.

Οι ελεύθεροι πράσινοι χώροι μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά ως ασπίδα τόσο στις έντονες βροχοπτώσεις όσο και στα κύματα καύσωνα αφού μπορούν να μειώσουν σημαντικά το φαινόμενο της θερμικής νησίδας.

Τα συμπτώματα της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη εμφανή στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις αλλά διαφοροποιούνται από περιοχή σε περιοχή.

Στο χάρτη παρουσιάζονται τα διαθέσιμα δεδομένα ανά ευρωπαϊκή πόλη, όπως επίσης και οι κίνδυνοι που διατρέχει.
Πηγή: Κατερίνα Χριστοφιλίδου