ΚΑΙΡΟΣ

Κάρλα: Ανασύσταση με νερό... από τον βιολογικό καθαρισμό

Η ανασύσταση της περίφημης λίμνης Κάρλα διαφημίστηκε από φορείς, δήμους, οργανώσεις και ΜΜΕ της Θεσσαλίας ως ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά έργα της Περιφέρειας. Αλλά πώς γίνεται σε αυτό το «περιβαλλοντικό» έργο να σκοτώνονται ψάρια, να γεμίζει με ευτροφισμό, το νερό να γίνεται πότε πράσινο και πότε καφέ και να μοιάζει περισσότερο με χαβούζα παρά με λίμνη;

Υπάρχει απάντηση όπως μας λεει ο φορέας διαχείρισης της λίμνης.

Η περίφημη «ανασύσταση» της λίμνης Κάρλας γίνεται με στοιχεία από τα νερά του… βιολογικού καθαρισμού της Λάρισας. Ο βιολογικός της πόλης, διοχετεύει τα νερά του στον Πηνειό και σε απόσταση 30 μέτρων από τον αγωγό του έχει κατασκευαστεί κανάλι που οδηγεί τα λύματα στη λίμνη της Κάρλας.

Οι συγκεντρώσεις αμμωνιακού αζώτου που εντοπίζονται στις μετρήσεις των νερών της Κάρλας, οφείλονται και στα λύματα των εγκαταστάσεων της Λάρισας. Συνολικά διοχετεύονται στην Κάρλα 40.000 κυβικά λύματος σε καθημερινή βάση, τα οποία οδηγούνται και στον Παγασητικό.

Σε απόσταση μόλις 100 μέτρων από το κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, βρίσκεται ο αγωγός του βιολογικού και το κανάλι που οδηγεί τα λύματα της Λάρισας στην Κάρλα.

Δεν είναι μόνο οι βιομηχανίες που στέλνουν κάθε είδους απόβλητο στον Πηνειό με τελική κατάληξη την υδρολογική λεκάνη της λίμνης.

Οι συνθήκες ευτροφισμού που επικρατούν στη λίμνη και έχουν καταγραφεί το Σεπτέμβριο του 2010 από το Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας, έχουν πλέον την εξήγησή τους.

Η επιστημονική παρακολούθηση των νερών της λίμνης το 2010 είχε φανερώσει «συγκεντρώσεις θρεπτικών στοιχείων – αζώτου και φωσφόρου – που εμφάνιζαν τιμές που υποδήλωναν συνθήκες ευτροφισμού». Επίσης οι «συγκεντρώσεις αμμωνιακού αζώτου εμφάνιζαν σημειακά υψηλές τιμές» και επισημάνθηκε ότι το γεγονός συνιστά κίνδυνο τοξικότητας για την υδρόβια ζωή».

Η προκαταρκτική διερεύνηση της ποικιλότητας μικροφυκών, πρωτόζωων και κυανοβακτηρίων έδειξε ότι στη λίμνη επικρατούν είδη, τα οποία είναι χαρακτηριστικά υπερευτροφικών συστημάτων, καθώς και είδη που παράγουν τοξίνες και παράσιτα.

Ο Φορέας στην έκθεσή του είχε επισημάνει πως το τελευταίο εύρημα συνιστά ιδιαίτερα σημαντικό δυνητικό κίνδυνο για το ίδιο το οικοσύστημα, αλλά και για τις χρήσεις που ασκούνται. Η έκθεση του Φορέα δεν εξηγούσε ωστόσο τις αιτίες πρόκλησης των φαινομένων.

Στις παρακάρλιες περιοχές το γεγονός ότι ο βιολογικός της Λάρισας οδηγείται στη λίμνη, ήταν γνωστό σε ορισμένα πολιτικά πρόσωπα και υπηρεσιακούς παράγοντες, αλλά κυρίως στους κατασκευαστές του έργου και τους επιβλέποντες.

Για το θέμα έχει ενημερωθεί η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη μετά από ενημέρωση του προέδρου της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής κ. Κώστα Καρτάλη και ο δήμαρχος Βόλου κ. Σκοτινιώτης κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία.

Επιθεωρητές περιβάλλοντος καλούνται από τον δήμαρχο και τον βουλευτή να διενεργήσουν ελέγχους, ενώ ο κ. Καρτάλης σε γραπτή του δήλωση αφήνει αιχμές για την ηγεσία της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, η οποία με πόρισμα που εξέδωσε μετά από μαζικούς θανάτους ψαριών στη λίμνη απέδωσε το φαινόμενο σε απότομη πτώση της θερμοκρασίας του νερού.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Κώστας Καρτάλης δηλώνει ότι η λίμνη γεννιέται άρρωστη.

«Έχω από καιρό υποστηρίξει ότι η λίμνη Κάρλα ‘γεννιέται άρρωστη’, και έχω ζητήσει από το υπουργείο Περιβάλλοντος να ελέγξει τις σημειακές και διάχυτες πηγές ρύπανσης τόσο στη λίμνη Κάρλα όσο και στον Πηνειό και να δώσει συγκεκριμένες κατευθύνσεις για να διορθωθούν τα προβλήματα που παρουσιάζονται. Δυστυχώς υπάρχει μία ηρεμία – και για τον Πηνειό και για την Κάρλα – που κοστίζει περιβαλλοντικά, ενώ ορισμένοι νομίζουν ότι βρήκαμε ένα ακόμη αποδέκτη για τον κάνουμε βόθρο ή για να τον εξαντλήσουμε με νέες γεωτρήσεις».

Η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη ανακοίνωσε ήδη την απόφαση για την εγκατάσταση μετρητών του ρυπαντικού φορτίου στην Κάρλα, επιθεωρητές περιβάλλοντος αρχίζουν τις έρευνες για να εντοπιστούν οι πηγές ρύπανσης.

Το κανάλι στο οποίο διοχετεύονται τα λύματα του Βιολογικού Λάρισας, διαθέτει και αντλιοστάσιο, έχει αρχικώς κατεύθυνση το Μορφοχώρι, όπου η δυσοσμία στην περιοχή από τα απόβλητα είναι αφόρητη. Στη συνέχεια κατευθύνεται στην Κάρλα…

Ακολουθώντας το κανάλι που διοχετεύει νερό στη λίμνη από τον Πηνειό και το βιολογικό, υπάρχει σε μικρή απόσταση και το αντλιοστάσιο της Κάρλας, ενώ διαπιστώσαμε ότι σε αυτό το κανάλι εκβάλλουν και άλλοι αγωγοί που είναι «καλυμμένοι» με χώμα και χαλίκια.

«Είναι από τις βιοτεχνίες. Κανείς δεν γνωρίζει τι ρίχνουν μέσα και πού καταλήγουν» εξηγούν τα μέλη του φορέα διαχείρισης
Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου