«Σχέδιο Δράσης για το Περιβάλλον και το Κλίμα» από το Ίδρυμα Μποδοσάκη

Το Σχέδιο Δράσης αναπτύσσεται σε επτά κύριες ενότητες, οι οποίες εστιάζουν στις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίσει τόσο η δική μας, όσο και η επόμενη γενιά

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για το Περιβάλλον και το Κλίμα μέχρι το 2030, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην «Πρωτοβουλία 1821-2021» και σε συνέχεια της δημιουργίας των Σχεδίων Δράσης για το Πανεπιστήμιο του 2030 και για την αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας. Το εν λόγω Σχέδιο Δράσης αποτυπώνει συνοπτικά την κατάσταση του περιβάλλοντος στην Ελλάδα σήμερα και καταλήγει σε προτάσεις κρίσιμων μεταρρυθμίσεων οριζόντιου χαρακτήρα για την επίτευξη της διατήρησης του περιβάλλοντος στα επιθυμητά επίπεδα. Μάλιστα θα παρουσιαστεί ως κείμενο συζήτησης στις 29 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρουσία της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Για τη δημιουργία του Σχεδίου Δράσης, συστάθηκε κατόπιν πρόσκλησης του Ιδρύματος Μποδοσάκη η ακόλουθη Επιστημονική Επιτροπή:

Δημήτρης Καραβέλλας, Συντονιστής Επιστημονικής Επιτροπής, Γενικός Διευθυντής WWF Ελλάς

Δέσποινα Βώκου, Ομότιμη Καθηγήτρια, Τμήμα Βιολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.)

Δημοσθένης Σαρηγιάννης, Καθηγητής, Τμήμα Χημικών Μηχανικών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.)

Στη διαμόρφωση του Σχεδίου Δράσης συμμετείχε ως επιστημονική συνεργάτιδα η Θεοδότα Νάντσου, Επικεφαλής Περιβαλλοντικής Πολιτικής της WWF Ελλάδας. Επιπλέον, 17 επιστήμονες με διεθνή πορεία, κυρίως από τον ακαδημαϊκό χώρο, συνεισέφεραν με τον εποικοδομητικό σχολιασμό τους στο Σχέδιο Δράσης για το Περιβάλλον και το Κλίμα μέχρι το 2030.

Το Σχέδιο Δράσης αναπτύσσεται σε επτά κύριες ενότητες, οι οποίες εστιάζουν στις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίσει τόσο η δική μας, όσο και η επόμενη γενιά: 1. Κλιματική σταθερότητα, 2.Διατήρηση της βιοποικιλότητας, 3.Καθαρός αέρας, 4.Υγιή εδάφη και καθαρά νερά, 5. Κυκλική οικονομία και εξοικονόμηση φυσικών πόρων, 6. Ανθρώπινη υγεία και κατάσταση του περιβάλλοντος, 7. Ενεργή Κοινωνία των Πολιτών.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, για το Ίδρυμα Μποδοσάκη, η προστασία του περιβάλλοντος είναι θεμελιώδης προϋπόθεση για τη δημόσια υγεία, τη βιώσιμη οικονομική ζωή της χώρας και την κοινωνική ευημερία.

Όπως έγινε γνωστό, για το Σχέδιο Δράσης, η Επιστημονική Επιτροπή θα δέχεται σχόλια και ερωτήσεις στο mail: environment@bodossaki.gr ως 25 Νοεμβρίου, με στόχο να ληφθούν υπόψιν στην τελική διαμόρφωση του Σχεδίου και των σχετικών κειμένων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ