Της Σταματίνας Σταματάκου

Η μέριμνα που έχει δείξει το υπουργείο Εσωτερικών και ιδίως ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, για τα αδέσποτα ζώα είναι πρωτοφανής σε μία χώρα που οι πολιτικές ηγεσίες ήταν σχεδόν αδιάφορες. Ο κ. Λιβάνιος πριν καν ανακοινωθούν τα μέτρα περιορισμού της άσκοπης κυκλοφορίας για τον περιορισμό μετάδοσης του ιού τον Μάρτιο έστειλε σχετική επιστολή στους δήμους ζητώντας τους να μεριμνήσουν για τα ζώα συντροφιάς εν μέσω πανδημίας. Αμέσως μετά προχώρησε σε μία σημαντική πρωτοβουλία, το AnimalSolidarity.gov.gr, η οποία συγκέντρωσε περισσότερους από 53 τόνους τροφής, 4.000 αντιπαρασιτικά χάπια, κ.ά. για τα αδέσποτα ζώα μέσω δωρεών. Τον Απρίλιο βγήκε χρηματοδότηση ύψους 1,4 εκατομμυρίων ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών αποκλειστικά και μόνο για τα αδέσποτα εν μέσω πανδημίας. 

Σήμερα η Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία βράβευσε τον υφυπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο για την δράση του κατά το δίμηνο του covid 19 όταν χιλιάδες ζώα γύρναγαν πεινασμένα στις έρημες πόλεις ψάχνοντας για τροφή. "Βραβεύουμε τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Θοδωρή Λιβάνιο γιατί ήταν ο μόνος που πραγματικά νοιάστηκε και προσπάθησε με μια σειρά αποφάσεις του να ανακουφίσει τα ζώα από τις τραγικές γι' αυτά συνέπειες της απαγόρευσης κυκλοφορίας και του κλεισίματος των επιχειρήσεων εστίασης", αναφέρει χαρακτηριστικά η ΠΦΠΟ στην ανακοίνωσή της.

Η ΠΦΠΟ σήμερα βράβευσε και 7 δήμους για τη στάση τους απέναντι στα αδέσποτα ζώα εν μέσω πανδημίας. Σημειωτέον ότι οι δήμοι αρκετές φορές είτε είναι απλώς αδιάφοροι και υπολειτουργούν -αν και είναι αρμοδιότητά τους η φροντίδα των αδεσπότων- είτε γίνονται ακόμη και εχθρικοί προς αυτά.

"Η αλήθεια είναι ότι προβληματιστήκαμε για την ιδέα μας αυτή με την έννοια, ότι οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι από την νομοθεσία να σιτίζουν, φροντίζουν κοκ τα αδέσποτα ζώα, είναι μέρος της δουλειάς τους. Όμως σε μια χώρα όπου η μεγάλη πλειοψηφία των Δήμων παραμένει αδιάφορη και ανάλγητη, οι Δήμοι αυτοί με το παράδειγμά τους, δίνοντας τόνους τροφή, τοποθετώντας ταΐστρες και ποτίστρες, και συνεργαζόμενοι με τους φιλοζωικούς συλλόγους και τους απλούς πολίτες εθελοντές, παρακίνησαν και άλλους Δήμους να προβληματιστούν και να αρχίσουν κι αυτοί να βοηθούν τα ζώα και τους εθελοντές", γράφει η ΠΦΠΟ.

Οι δήμοι που βραβεύει η Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία

Δήμος Αθηναίων και ειδικότερα η Εντεταλμένη Σύμβουλος Σεραφίνα Αβραμίδου

Δήμος Σαρωνικού και ειδικότερα ο Αντιδήμαρχος Βασίλης Μπούτσης

Δήμος Αλμωπίας και ειδικότερα ο Αντιδήμαρχος Χρήστος Χατζηγιαννίδης

Δήμος Αχαρνών και ειδικότερα ο Αντιδήμαρχος  Άγγελος Αραμπατζής

Δήμος Γαλατσίου και ειδικότερα η Αντιδήμαρχος Αγγελική Μαρία Ζήκου

Δήμος Λάρισας και ειδικότερα η Αντιδήμαρχος Ρίτα Απρίλη

Δήμος Αλεξανδρούπολης

Το βραβείο που θα τους σταλεί είναι σε πάπυρο και το φιλοτέχνησε ειδικά για την περίπτωση ο σπουδαίος Χανιώτης ζωγράφος και αστυνομικός Ματθαίος Ιγγλεζάκης.

 

Πηγή: skai.gr