Το κατηγορώ της Γκρέτα Τούνμπεργκ : «Η απάτη μίας χούφτας πλούσιων χωρών στην κλιματική αλλάγη»

Η μικρή ακτιβίστρια για το Κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ κατηγόρησε στην COP25 τις χώρες, ακόμη και τις πιο φιλόδοξες ως προς τους στόχους, για «απάτη» στην ανάληψη δεσμεύσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Μία χούφτα πλούσιων χωρών έχει υποσχεθεί ότι θα μειώσει τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά τόσα τοις εκατό, από τώρα μέχρι το τάδε έτος ή ότι θα πετύχει την κλιματική ουδετερότητα το τάδε έτος. Ολα αυτά μοιάζουν με την πρώτη ματιά εντυπωσιακά, αλλά ακόμη και αν οι προθέσεις είναι καλές, δεν υπάρχει leadership, δεν δείχνουν τον δρόμο, είναι απάτη», επέμεινε η Γκρέτα Τούνμπεργκ.

«Διότι οι περισσότερες υποσχέσεις δεν περιλαμβάνουν την αεροπορία, τον τομέα της ναυσιπλοΐας και τα εισαγόμενα ή εξαγόμενα προϊόντα, αλλά περιλαμβάνουν την δυνατότητα για τις χώρες να ανταλλάξουν τις εκπομπές αλλού», πρόσθεσε η Σουηδή ακτιβίστρια.

Η συμφωνία του Παρισιού του 2015 για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στους +2 βαθμούς Κελσίου το πολύ, δεν καλύπτει όντως τις εκπομπές των διεθνών αερομεταφορών και της ναυσιπλοΐας. Και οι αγορές του άνθρακα, οι κανόνες λειτουργίας των οποίων βρίσκονται υπό διαπραγμάτευσιν, επιτρέπουν στα κράτη να συμψηφίσουν τις εκπομπές τους.

Οι ισχύουσες δεσμεύσεις των κρατών, εάν τηρηθούν, θα οδηγήσουν σε μία άνοδο του υδραργύρου κατά τουλάχιστον 3 βαθμούς Κελσίου και τα 200 κράτη που υπέγραψαν την συμφωνία του Παρισιού και συνέρχονται στην Μαδρίτη από τις 2 μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου βρίσκονται υπό πίεσιν για να κάνουν περισσότερα και ταχύτερα. Ομως οι ενδείξεις προς αυτήν την κατεύθυνση είναι ασθενείς.

Αυτή η COP «μοιάζει να έχει μετατραπεί σε μία ευκαιρία για ορισμένες χώρες να διαπραγματευθούν τα κενά και να αποφύγουν να αυξήσουν τις φιλοδοξίες τους», κατήγγειλε η Γκρέτα Τούνμπεργκ.

«Υπάρχουν χώρες που καταφέρνουν με πονηρούς τρόπους να αποφύγουν να δεσμευθούν για πραγματική δράση», είπε αναφερόμενη στην «άρνησή τους να πληρώσουν» για να βοηθήσουν χώρες που έχουν ήδη πληγεί από κλιματικές καταστροφές.

«Πώς απαντάτε στο γεγονός ότι δεν γίνεται τίποτε χωρίς να αισθανθείτε την παραμικρή οργή;», είπε.

Λίγη ώρα πριν από την μικρή Σουηδή, η διευθύντρια της Greenpeace Ιnternational Τζένιφερ Μόργκαν είχε αφήσει την οργή της να ξεσπάσει, σημειώνοντας ότι ποτέ δεν έχει δει εδώ και 25 χρόνια τέτοιο χάσμα ανάμεσα στην COP και τον έξω κόσμο.

«Οι λύσεις βρίσκονται μπροστά στα μάτια μας. Αλλά πού είναι πρωτεργάτες; Πού είναι οι ηγέτες. Πού είναι οι ενήλικοι στην αίθουσα;», εξεμάνη η Τζένιφερ Μόργκαν.

«Ζούμε σκοτεινές μέρες της κλιματικής πολιτικής. Σκιές είναι κρυμμένες πίσω από την σκηνή: δισεκατομμύρια δολάρια του τομέα των ορυκτών καυσίμων, που, από την μία πλευρά, δημιουργούν ανθρώπους παχείς και διεφθαρμένους, ενώ, από την άλλη, καταδικάζουν τον κόσμο και όλες τις ομορφιές του και την ποικιλότητά του στον όλεθρο», κατέληξε υπό ισχυρό χειροκρότημα. «Η καρδιά της Συμφωνίας του Παρισιού χτυπά ακόμη, αλλά μόλις και μετά βίας».

Πηγή: skai.gr