Κλείσιμο

«Φεγγάρι του Ελαφιού»: Η μεγαλύτερη πανσέληνος του 2022 -Πώς πήρε το όνομά της

Η εν λόγω πανσέληνος έχει κι άλλες ονομασίες όπως «Πανσέληνος του Κεραυνού», «Πανσέληνος του Σανού» και «Πανσέληνος του Υδρόμελου».

Απόψε θα δούμε στον ουρανό τη μεγαλύτερη πανσέληνο του έτους, η οποία ονομάζεται και «Φεγγάρι του Ελαφιού», ένα φαινόμενο που θα είναι ορατό για 3 περίπου 24ωρα σύμφωνα με τη NASA.

Η υπερπανσέληνος του Ιουλίου θα είναι και η τρίτη από τις τέσσερις που θα λάβουν χώρα για το 2022, την τέταρτη και τελευταία θα τη δούμε τον Αύγουστο. Το περιοδικό «Almanac» αναφέρει ότι η πανσέληνος αυτή θα είναι η μεγαλύτερη και η φωτεινότερη για ολόκληρο το 2022, καθώς η Σελήνη θα πλησιάσει περισσότερο από ποτέ για φέτος τη Γη, σε απόσταση μόλις 356.418 χιλιομέτρων στο περίγειό της.

Πρόκειται δηλαδή για μια πανσέληνο η οποία και λαμβάνει χώρα μόνο λίγες φορές το χρόνο. Η υπερπανσέληνος που θα παρακολουθήσουμε το βράδυ της ονομάζεται «Φεγγάρι του Ελαφιού» και, όπως αναφέρει το περιοδικό «Space», θα φωτίσει τον καλοκαιρινό ουρανό στις 13 Ιουλίου, ημέρα Τετάρτη. Η φωτεινότητά του αναμένεται να κορυφωθεί περίπου στις 21:37 μ.μ..

Η φωτεινότητα της επερχόμενης υπερπανσελήνου πρόκειται να αγγίξει το 100%, κάτι που σημαίνει ότι το «Φεγγάρι του Ελαφιού» θα φανεί κατά 16% περίπου φωτεινότερο και 7% μεγαλύτερο από μια απλή πανσέληνο.

Σημειώνεται ότι σε γενικές γραμμές η διαφορά στο μέγεθος και τη λαμπρότητα μιας υπερπανσελήνου δεν είναι ορατή με γυμνό μάτι, εντούτοις ο οργανισμός «Sky and Telescope» εξηγεί ότι ίσως η υπερπανσέληνος να φαίνεται μεγαλύτερη από ό,τι μια απλή πανσέληνος λίγο πριν δύσει ο ήλιος.

Η εν λόγω πανσέληνος έχει κι άλλες ονομασίες όπως «Πανσέληνος του Κεραυνού», «Πανσέληνος του Σανού», «Πανσέληνος του Υδρόμελου», όμως η επικρατέστερη είναι η «Πανσέληνος του Ελαφιού», καθώς σύμφωνα με την παράδοση κάθε χρόνο τέτοια εποχή, τα νέα κέρατα των αρσενικών ελαφιών άρχιζαν να βγαίνουν από το μέτωπό τους «καλυμμένα» με βελούδινo και απαλό τρίχωμα.

Πηγή: skai.gr