ΚΑΙΡΟΣ

Δεν ζητήθηκε βοήθεια

Κανείς δεν ζήτησε τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προστασία του θαλάσσιου χώρου στην Καλντέρα της Σαντορίνης μετά το ναυάγιο του Sea Diamond, τονίζει ο επίτροπος περιβάλλοντος Σταύρος Δήμας.

Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη ο κ.Δήμας σημειώνει ότι εφόσον υποβληθεί σχετικό αίτημα η επιτροπή είναι σε θέση να κινητοποιήσει το κοινοτικό μηχανισμό πολιτικής προστασίας και να παράσχει ειδική συνδρομή.

Να εγκαταλείψει τα νομικά τερτίπια και να αναζητήσει άμεσα λύση, συνέστησε ο υπουργός Ναυτιλίας Γιώργος Βουλγαράκης στην πλοιοκτήτρια εταιρία.

Σύμφωνα με στοιχεία, η επιφανειακή περισυλλογή των πετρελαιοειδών μπορεί να διαρκέσει από 5 έως 7 χρόνια, με τον κίνδυνο να διολισθήσει το πλοίο και να υπάρξει μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή.

Εν τω μεταξύ τη Δευτέρα, ο υφυπουργός Ναυτιλίας Πάνος Καμμένος, μετά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το θέμα στη Σαντορίνη, απηύθυνε προειδοποίηση προς την Louis Hellenic Cruises. Ο κ. Καμμένος ζήτησε από την εταιρεία να αναλάβει τις ευθύνες της για το ναυάγιο.

Αν η Louis Hellenic Cruises δεν αναλάβει την απάντληση των πετρελαιοειδών και την ανέλκυση του Sea Diamond, τότε η εισαγγελέας θα προχωρήσει σε δέσμευση της περιουσίας και σύλληψη των υπευθύνων της ανακοίνωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Ναυτιλίας.

Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, το σχέδιο που έχουν καταθέσει διεθνείς οίκοι για την πλήρη απάντληση των πετρελαιοειδών μπορεί να υλοποιηθεί μέσα σε 40 ημέρες και αμέσως μετά να ακολουθήσει ανέλκυση.Πηγή: skai.gr