ΣΕΒΙΑΝ: Υπάρχει ημερομηνία λήξης για το ΧΥΤΑ Φυλής

Η πρόθεση του ΣΕΒΙΑΝ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Ανακύκλωσης) να συνεργαστεί με το Δήμο Ελευσίνας για τη δημιουργία Πιλοτικής Μονάδας Κομποστοποίησης ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη με αντικείμενο την εφαρμογή ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής λύσης για τη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων. Υπάρχει ημερομηνία λήξης για το ΧΥΤΑ Φυλής τονίστηκε στη συνέντευξη.

Ειδικότερα, στον χαιρετισμό του ο Γενικός Διεθυντής του ΣΕΒΙΑΝ Χρήστος Καραγιάννης ανέφερε πως «ο ΣΕΒΙΑΝ με αυτή τη συνέντευξη Τύπου συμμετέχει και παρεμβαίνει στο δημόσιο διάλογο για τη διαχείριση των απορριμμάτων, συνέντευξη που αποτελεί την απαρχή μιας σειράς πρωτοβουλιών που θα συνεχίστει με ημερίδες και συναντήσεις με θεσμικούς φόρείς».

Ο Πρόεδρος Θανάσης Κατρής περιέγραψε τις προτάσεις του Συνδέσμου που έχουν δυνατότητα άμεσης εφαρμογής, για την εκτροπή 350.000 τόνων από το ΧΥΤΑ Φυλής, το μόνο που υπάρχει σήμερα στην Αττική.

Υπογράμμισε πως «στηρίζουμε το Περιφερειακό Σχεδιασμό και τη μελέτη που προβλέπει Κομποστοποίηση-Ανακύκλωση-Ενεργειακή Αξιοποίηση RDF, αλλά επειδή υπάρχει ημερομηνία λήξης για το ΧΥΤΑ Φυλής, το 2014, θα πρέπει το έργο, έστω και τμηματικά, να προχωρήσει μέσα από διεθνή διαγωνισμό, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος»

Επίσης τοποθετήθηκε για την αδυναμία των τραπεζικών εγγυήσεων για χρηματοδότηση, και πρότεινε την εκτροπή δημοσίων πόρων για την υλοποίηση του έργου, ακολουθώντας τις πρακτικές τς Κύπρου και των Η.Π.Α. .

Παράλληλα γνωστοποίησε την πρόθεση του ΣΕΒΙΑΝ να συνεργαστεί με το Δήμο Ελευσίνας για τη δημιουργία Πιλοτικής Μονάδας Κομποστοποίησης, ενώ θα γίνεται ταυτόχρονα ενεργειακή αξιοποίηση του παραγόμενου βιοαρίου, καλώντας «όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συνδράμουν και να συνδιαμορφώσουν τη πρωτοβουλία αυτή».

Ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒΙΑΝ Παναγιώτης Σκιαδάς σημείωσε πως «σε αυτή την συγκυρία η Πράσινη Ανάπτυξη και Οικονομία, περνάει μέσα από την ανάγκη επενδύσεων που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα αντιμετωπίσει κοινωνικά οξυμένα προβλήματα.»

Τέλος o Πρόεδρος του International Solid Waste Association Αντώνης Μαυρόπουλος πως «για κάθε Μητροπολιτική περιοχή στην Ευρώπη υπάρχει ένα μείγμα λύσεων ανάλογων των συνθηκών που επικρατούν. Το ίδιο πρέπει να συμβεί και για τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας».
Πηγή: skai.gr