ΚΑΙΡΟΣ

Από το ΥΠΕΣ το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς - Τι είπε ο Μητσοτάκης

της Σταματίνας Σταματάκου 

Είναι επίσημο. Το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς έρχεται και μάλιστα από το υπουργείο Εσωτερικών και τον Στέλιο Πέτσα, είναι το νομοσχέδιο που είχε προετοιμάσει ως υφυπουργός Εσωτερικών ο Θοδωρής Λιβάνιος. Μπορεί να άργησε η κυβέρνηση αλλά δε λησμόνησε. Σύμφωνα με πληροφορίες του SKAI.gr, αναμένεται σε ορίζοντα ενός μόλις μήνα. 

Για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αλλά και τη μεταφορά αρμοδιότητας από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχε δεσμευθεί προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σχετική ερώτηση που του έγινε πριν 1,5 χρόνο στη ΔΕΘ. Τόσο το νομοσχέδιο όσο και η μεταφορά της αρμοδιότητας αποτελούν πάγιο αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των φιλόζωων. 

«H παλέτα των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών είναι πολύ μεγάλη. Η δική μου παρότρυνση είναι τα έργα αυτά να τρέξουν γρήγορα και να δώσουμε έμφαση σε έργα τα οποία έχουν μετρήσιμο αποτέλεσμα και θα βελτιώνουν την καθημερινότητα των Δημοτών», ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τη νέα ηγεσία του Υπουργείο Εσωτερικών.

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες του Υπουργείου ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώσε, μεταξύ άλλων, ότι «αποτελεί δέσμευσή μας να αλλάξουμε το σύστημα της απλής αναλογικής για να ευθυγραμμίζεται με καλύτερο τρόπο η βούληση των δημοτών με τις πλειοψηφίες στα Δημοτικά Συμβούλια. Θα φέρουμε το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο είναι ώριμο προς έγκριση στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο, του Ιανουαρίου και εκτιμώ ότι μπορούμε να νομοθετήσουμε πολύ σύντομα μετά, πάντα σε συνεννόηση με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης. Αμέσως μετά, θα εγκρίνουμε τις βασικές αρχές ενός σημαντικού νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς. Έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά προετοιμασίας και τώρα το νομοσχέδιο αυτό θα είναι μια σημαντική τομή. Το έχουμε ήδη συζητήσει εκτενώς με φιλοζωικές οργανώσεις. Θα συνεχίσουμε τη συζήτηση και στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης. Θα αποτελέσει, όμως, ένα νομοσχέδιο το οποίο θα δώσει ένα ξεκάθαρο στίγμα εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας και θα δημιουργήσει, θα δρομολογήσει ένα συνεκτικό πλαίσιο προστασίας των ζώων συντροφιάς, το οποίο θα πηγαίνει πέρα και πάνω από παρεμβάσεις που ήδη έχουν γίνει σχετικά π.χ. με τον κακουργηματικό χαρακτήρα του βασανισμού των ζώων. Μίλησε ο αναπληρωτής Υπουργός για τα σημαντικά αναπτυξιακά, χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας για να στηρίξουμε τις πρωτοβουλίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αναφερθήκαμε ενδεικτικά στα έργα της αγροτικής οδοποιίας, τα οποία είναι έργα τα οποία είναι εύκολα υλοποιήσιμα, πολύ σημαντικά, όμως, γιατί βοηθούν κιόλας συνολικά στη στήριξη του πρωτογενούς τομέα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «παραμένει ανοιχτό το πολύ μεγάλο κεφάλαιο της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης,  των ορίων και των αρμοδιοτήτων μεταξύ του κεντρικού κράτους, των αποκεντρωμένων διοικήσεων, των Περιφερειών και των Δήμων. Kάτι το οποίο θα αποτελέσει από μόνο του μια εμβληματική μεταρρύθμιση, η οποία, όμως, έχει ακόμα σημαντική δουλειά προκειμένου να ωριμάσει»

Πηγή: skai.gr