Ανακαλύφθηκε στον βυθό – Δείτε το σαλιγκάρι με τη… «σιδερένια πανοπλία»

Το σαλιγκάρι με τη… «σιδερένια πανοπλία»

Ολόκληρο το σώμα και ο τρόπος ζωής των σαλιγκαριών περιστρέφεται γύρω από βακτήρια που αναπτύσσονται μέσα στο λαιμό τους, τα οποία μετατρέπουν τις χημικές ουσίες που εκρέουν από τους αεραγωγούς σε ενέργεια 

Ένα χρυσό σαλιγκάρι με ένα πόδι «ντυμένο» με «σιδερένια» λέπια μοιάζει με πλάσμα επιστημονικής φαντασίας. Ωστόσο, σε μερικά απομακρυσμένα σημεία του Ινδικού Ωκεανού, αυτά τα σαλιγκάρια είναι πολύ αληθινά, όπως γράφει η εφημερίδα «Guardian». 

«Μοιάζει με θωρακισμένο ιππότη που σέρνεται στον βυθό της θάλασσας», αναφέρει η Julia Sigwart, βιολόγος στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Senckenberg της Φρανκφούρτης και ένας από τους μοναδικούς ανθρώπους που έχουν δει το συγκεκριμένο είδος σαλιγκαριού (Chrysomallon squamiferum). 

Ολόκληρο το σώμα και ο τρόπος ζωής των σαλιγκαριών περιστρέφεται γύρω από βακτήρια που αναπτύσσονται μέσα στο λαιμό τους, τα οποία μετατρέπουν τις χημικές ουσίες που εκρέουν από τους αεραγωγούς σε ενέργεια.

Το σαλιγκάρι με τη… «σιδερένια πανοπλία»

Για να διατηρούν τα μικρόβιά τους καλά ταϊσμένα, τα συγκεκριμένα σαλιγκάρια ανέπτυξαν τεράστια βράγχια, για να απορροφούν οξυγόνο και χημικές ουσίες από το θαλασσινό νερό και στη συνέχεια να τα μεταφέρουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματός τους. 

Το 2019, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα λέπια στο πόδι των σαλιγκαριών δεν προστατεύουν από επιθέσεις αρπακτικών, αλλά αποτρέπουν μια τοξική απειλή που προέρχεται από το εσωτερικό τους. Τα βακτήρια που κρύβονται στο λαιμό τους απελευθερώνουν θείο, το οποίο είναι θανατηφόρο για τα σαλιγκάρια.

Το συγκεκριμένος είδος σαλιγκαριού ήταν το πρώτο στον κόσμο που συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των απειλούμενων ειδών, αλλά πλέον υπάρχουν πολλά μαλάκια βαθιάς θάλασσας, που οι ειδικοί έχουν αξιολογήσει και προσθέσει στον παγκόσμιο κατάλογο.

Πηγή: skai.gr