Σε τροχιά υλοποίησης ο σταθμός αποθήκευσης ενέργειας στην Αμφιλοχία

Το έργο της Αμφιλοχίας θα έχει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση).

Ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της υλοποίησης του έργου αποθήκευσης ενέργειας της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Αμφιλοχία πραγματοποιήθηκε, χθες, με την έκδοση της υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό όρων, προϋποθέσεων και διαδικασιών για τη χορήγηση λειτουργικής ενίσχυσης στον Σταθμό.

Ο σταθμός θα λειτουργεί με τη μέθοδο της αντλησιοταμίευσης, δηλαδή της "ανακύκλωσης" του νερού σε δύο φράγματα: όταν το σύστημα χρειάζεται ηλεκτρική ενέργεια τότε το νερό απελευθερώνεται από τον άνω ταμιευτήρα και παράγει ρεύμα όπως ένα υδροηλεκτρικό. Όταν η παραγωγή ενέργειας είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση τότε γίνεται άντληση των υδάτων από τον κάτω ταμιευτήρα προκειμένου να γεμίσει η δεξαμενή που βρίσκεται σε μεγαλύτερο υψόμετρο, η οποία λειτουργεί έτσι ως αποθήκη ενέργειας.

Το έργο της Αμφιλοχίας θα έχει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση). Περιλαμβάνει δυο ανεξάρτητους άνω ταμιευτήρες ('Αγιο Γεώργιο και Πύργο με όγκους 5 και 2 εκατ. Κυβικά μέτρα αντίστοιχα) ενώ ως κάτω ταμιευτήρας θα χρησιμοποιείται η υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ. Η παραγωγή ενέργειας εκτιμάται σε 816 γιγαβατώρες το χρόνο ενώ η επένδυση αναμένεται να ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ και έχει ενταχθεί στα έργα κοινού ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest, PCI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας προβλέπει, μεταξύ άλλων:

   -Η Βασική Ενισχυόμενη Δραστηριότητα του Σταθμού Αμφιλοχίας περιλαμβάνει την αποθήκευση, παραγωγή, αγορά και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και την κατασκευή, τη συντήρηση και τη λειτουργία του σταθμού για τη συμμετοχή του στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.

   -Η πιστοποίηση του κόστους κατασκευής, καθώς και του εύλογου μέγιστου λειτουργικού κόστους του σταθμού θα γίνεται με τη συνδρομή Ανεξάρτητου Μηχανικού.

   -Ο Σταθμός θα συμμετέχει πλήρως και ανταγωνιστικά στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, όπως και οι λοιποί σταθμοί της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς εξαιρέσεις από τους βασικούς κανόνες.

   -Το επιτρεπόμενο έσοδο καθορίζεται σε επίπεδο που διασφαλίζεται η βιωσιμότητα και η επίτευξη της εγκεκριμένης από την ΕΕ απόδοσης της επένδυσης, αφού αφαιρεθούν τυχόν επιχορηγήσεις. Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο η ΕΕ ενέκρινε την ενίσχυση της επένδυσης με ποσό ύψους 250 εκατ. Ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ